Waar is de Isolatorenlaan van Lou gebleven?

Lou toont het naambord, rechtsonder de omgewaaide lantaarnpaal.

De Isolatorenlaan is verdwenen, althans de houten lantaarnpaal met naambord direct aan de Schouwerzijlsterweg. Is isolatorenverzamelaar Lou Guikema met ingang van het nieuwe jaar gestopt met zijn hobby?

Welnee, verzekert de 75-jarige Winsumer. ´De paal is verrot en omgewaaid. Ik heb al even op Marktplaats gekeken, de originele houten palen worden gelukkig nog aangeboden.´

Het frappante is dat ik juist bang was dat een andere paal zou omvallen

Twee keer was het naambordje al een prooi voor dieven, deze keer heeft Lou het er uit voorzorg maar afgehaald en in zijn museum gelegd. Het bordje met Boer Guikemaplein hangt nog wel tussen de schuur en woning. ´Boer is de geboortenaam van mijn vrouw Weike´, legt Lou uit.

Op het Boer Guikemaplein heeft Lou de grotere isolatoren staan.

´Het frappante is dat ik juist bang was dat een andere paal zou omvallen. Spechten hadden er al zes gaten in gemaakt. Ik had die dichtgespijkerd met lood en al asfaltpapier gebruikt, niks hield ze tegen. Uiteindelijk heb ik ecoloog Jan Doevendans gebeld met de vraag of hij een oplossing wist. Hang er afzetlint aan, zei hij, dat helpt. De spechten bleven inderdaad weg. Ik blij. Twee dagen later viel de andere paal om, door de harde wind.´

Lou heeft negenduizend verschillende isolatoren van over de hele wereld

Het verzamelen van isolatoren is al een halve eeuw zijn hobby. Op den duur leidde dat tot een museum. Onder de bezoekers veel wandelaars, want het Pieterpad loopt erlangs.

Inmiddels heeft Lou negenduizend verschillende isolatoren van over de hele wereld. ´Maar het gaat mij om de verscheidenheid, niet om de kwantiteit.´

´Houten lantaarnpalen met isolatoren worden nog gebruikt in de bergen omdat je daar moeilijk ondergronds leidingen legt. In Nederland is er voor zover ik weet alleen nog een klein trajectje in Limburg. De isolatoren zorgen ervoor dat de elektriciteit niet naar de aarde lekt.´

Het museum zit in de schuur. Rechts een houten lantaarnpaal met isolatoren.