Een middagje zweten op ‘de mooiste trekker ooit’

Jan-Dirk bij zijn trekker met stropers. Op de achtergrond laadt Robert Venema de stropakken op een wagen.

In de 1455XL – ´in mijn ogen de mooiste trekker ooit´ – perst Jan-Dirk Veltman (57) uit Warffum strobalen bij Tinallinge. Koel is het niet in de cabine bij deze zomerse temperaturen.

´Een airco ontbreekt, gelukkig kunnen de raampjes open´, zegt Jan-Dirk, nadat hij de gehoorbeschermers heeft afgedaan. ´De trekker is gebouwd in 1982. Hij is simpel, degelijk en ijzersterk, met 145 pk´s. De 1455XL wordt ook veel gebruikt bij trekkertrek. Het is mooi om ermee te werken.´

Het stro is erg droog en sprok

Van een perceel van 8 hectare wintertarwe, eigendom van landbouwer Ceico Datema, haalt hij deze middag het stro. De stropers maakt er pakken van 300 kilo van. Die gaan naar melkveehouder Adriaan Bregman, die het stro gebruikt als strooisel in de stallen. Jan-Dirk heeft zelf een akkerbouwbedrijf in Warffum: Veltman uien & aardappelen.

De klus duurt langer dan normaal. ´Door de droogte hobbelt het land als een gek. Ook is het stro erg droog en sprok. Daardoor kun je veel minder snel rijden.´