Kwartet al vroeg in training voor Tocht om de Noord

Jeffrey (Stadskanaal), Christien (Stad), Dirkje en Onne (Bedum) zijn net aan hun tocht begonnen.

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met trainen. Daarom lopen Onne en Dirkje de Boer en Christien de Vries met haar vriend Jeffrey Groote van Bedum naar Garnwerd. En terug. Als oefening voor het wandelfestival Tocht om de Noord, dit jaar op 29 en 30 september.

‘We kunnen beter maar vroeg beginnen omdat de vakantie eraan zit te komen’, legt Christien (23) uit. ‘Dirkje en ik hebben de tocht al drie keer gelopen. De heren hebben vorig jaar een dag meegelopen. Ze waren zo enthousiast dat ze het dit jaar beide dagen mogen proberen.’

Aan haar eerste deelname bewaart Dirkje (67) een pijnlijke herinnering. ‘Na de eerste dag had ik een enorme blaar waar allemaal bloed uit kwam.’ Onne maakt met zijn handen een vorm ter grootte van een appel. Christien: ‘Maar ze heeft de tweede dag gewoon de tocht uitgelopen, heel knap.’

Dirkje was de vaste oppasser van Christien

Vandaag loopt het kwartet 26 kilometer. Ze drinken even wat in Garnwerd en wandelen dan terug. In april deden ze al mee aan de wandeltocht Fjoertoer Terschelling. Tot eind september volgen nog een paar trainingslopen.

De relatie tussen Christien en Dirkje is best wel bijzonder te noemen. Laatstgenoemde was haar vaste oppasser. Dirkje: ‘Vanaf het moment dat Christien drie maanden was. Inmiddels zijn we 23 jaar verder en gaan we nog steeds met elkaar om.’ De onderlinge sfeer is perfect. Haar echtgenoot lachend: ‘We hebben tot dusverre geen slaande ruzie gehad.’