Bij zuivelboerderij WaddenMax in Hornhuizen staat de vrijdagmorgen in het teken van kaasmaken. Voor Annelies van Tilburg en Janneke Havinga een routineklus. ´De kaas die we vandaag maken, verkopen we over zes weken als jonge kaas.´
Samen staan ze om de kaastobbe. Annelies: ´De melk van onze koeien komt hier rechtstreeks in. We maken rauwmelkse kazen, van ongepasteuriseerde melk. Hygiëne is daarom extra belangrijk.´
´Wij hebben de melk in de strem gezet door zuursel en stremsel toe te voegen. De eiwitten en vetten zakken naar de bodem en vormen wrongel, de basis van kaas. Dat gaan we na een halfuurtje snijden. Na een half uur volgt het persen. Vanaf vanavond tot maandagmorgen liggen de kazen in pekelwater. Daarna is het nog een kwestie van coaten.´
De 1000 liter melk is goed voor ongeveer 100 kilo kaas. ´De wei – de vloeistof die overblijft na het stremmen van de melk – gaat de mestput in en komt uiteindelijk op het land terecht.´
In 2003 verhuisden Annelies en Max van Tilburg met hun kinderen van Hagestein (toen Zuid-Holland, nu Utrecht) naar boerderij Nieuw Bromo. In 2007 begonnen ze met het maken van hun eigen zuivel. Inmiddels hebben Ben en Mieke het biologisch-dynamische bedrijf overgenomen van zijn ouders.
Voor het predicaat biologisch-dynamisch is onder meer een gesloten kringloop vereist. Alle voeding voor de koeien komt van eigen land of uit de buurt. ´We laten voor onze dieren geen soja verbouwen in Brazilië. Bij de boerderij ligt 80 hectare land. Daarop verbouwen we gras, tarwe, mais, boontjes en erwten.´
Max en Annelies zijn beiden 78. Dat weerhoudt ze er niet van om nog volop mee te helpen. Hij helpt zijn zoon dagelijks op de boerderij, zij is er elke vrijdagmorgen vanaf kwart over zes voor de kaas. Mieke maakt op de andere dagen yoghurt, kwark en karnemelk. Janneke, woonachtig in Oldekerk, is sinds vijf jaar hun vaste medewerker.
Annelies is daarnaast nog altijd dierenarts. Eén middag in de week werkt ze bij De Regio Dierenarts, waar ze ook af en toe spoeddiensten draait. ´We zijn met pensioen, maar stilzitten is niet goed. Je moet de dingen doen die je leuk vindt.´
WaddenMax heeft een onbemand winkeltje dat dagelijks geopend is. De zuivelproducten (en rundvlees van eigen koeien) zijn ook te verkrijgen op verschillende adressen in de regio. Die staan op de website van WaddenMax.
Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Sportieve boeren op het erf van Nieuw Bromo
https://mijnhogeland.nl/2023/01/13/81221a/