Voor Jeanet voelt het werk in het zwembad nog altijd als een vakantiebaan

Nog nóóit is Jeanet(te) van der Land naar eigen zeggen met tegenzin naar haar werk gegaan. Al 29 jaar is zij badjuffrouw in zwembad De Marne in Leens. Inmiddels werkt zij er het langst van al haar collega´s. ´Ze noemen mij wel chef, maar dat woord hoor ik liever niet. We doen het met elkaar.´

Deze vrijdagmiddag in juli is het warm, buiten het zwembad staan vijftien mensen te wachten op het moment dat de poort opengaat. Het bad is van 7.30 tot 9.30 uur en van 14.00 tot 19.45 uur geopend.

´In de ochtend komen vooral de baantjeszwemmers, de vaste gasten, meest ouderen. Sommigen zwemmen zeven dagen in de week.´

Jeanet (51) maakte begin juli een primeur mee. ´Vanwege de storm besloten we na het ochtendzwemmen het zwembad te sluiten. We wilden geen risico nemen. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Dit is sowieso een jaar van extremen. We hadden een stroeve start met wekenlang matig weer. Wat zou het mooi zijn als het iedere dag een graad of 23 was…´

De inwoonster van Winsum kwam in 1995 na het afronden van het CIOS bij het zwembad terecht. ´Op een junidag schreef ik mij in bij het arbeidsbureau, ´s middags kreeg ik al een telefoontje of ik in Leens kon bijspringen. Er was iemand ziek geworden.´

En ze ging er niet meer weg. ´In het begin zei ik dat het mijn vakantiebaan was, maar zo voelt het nog steeds. Dit werk verveelt nooit.´

Haar taken bestaan uit zwemles geven, toezicht houden en administratieve en organisatorische werkzaamheden.

Het badbezoek is zoals vrijwel overal teruggelopen. ´In de beginjaren kwamen er op warme dagen geregeld meer dan duizend bezoekers. Zwemlessen werden er soms voor geschrapt. In een goed seizoen haalden we meer dan 50.000 bezoekers.´

´Over zulke aantallen kunnen we alleen nog dromen. Nu zijn we blij met 25.000 tot 30.000. Ouders zijn meer aan het werk, er zijn sowieso minder kinderen en je ziet dat veel mensen een zwembadje achter het huis hebben.´

Jongeren zwemmen veel meer dan vroeger in open water. Die ontwikkeling schaadt zwembad De Marne niet, zegt Jeannet. ´Bij heel warm weer zie je vooral de oudere jeugd in kanalen en maren zwemmen. Bij ons komen hoofdzakelijk basisschoolkinderen. Als ze ouder zijn keren ze terug met hun kinderen of om zelf baantjes te trekken.´

De Marne is een kleinschalig zwembad met direct ernaast weide. Lekker overzichtelijk voor het team, dat bestaat uit acht personen. ´De sfeer is hier goed, horen we vaak, ook van vakantiegangers.´

Af en toe verandert er wat. Het personeel realiseerde een overdekt terras. Een goede ingreep was ook om de kiosk inpandig te maken, direct achter de kassa. Zat er vroeger een pachter op, nu doet het personeel de kiosk erbij. Het zwembad krijgt nog een verwarmingssysteem met heat pipes.

Het voortbestaan van het Leenster openluchtbad liep weleens gevaar. ´Gelukkig is het nooit tot sluiting gekomen. Ik herinner me dat we in de tijd van de gemeente De Marne als personeel een keer in opstand zijn gekomen. Dit bad is belangrijk voor het Marnegebied. Kijk eens waar de inwoners anders naartoe moeten… Winsum, Breede, Oldehove.´

Zwemonderwijzer in een openluchtbad ben je niet het hele jaar. Jeanet was er altijd gymjuf bij. Diverse clubs had ze onder haar hoede. Inmiddels is het aantal uren dusdanig teruggelopen dat ze besloten heeft er dit najaar mee te stoppen.

Sinds twee jaar rijdt ze vanwege de afnemende gymuren al op de taxi voor UVO Vervoer. ´Van november tot april word ik ingezet, zo´n 30 uur per week. Over het algemeen doe ik zorgritjes in de regio, mensen naar de dagbesteding of het ziekenhuis brengen. Soms maak ik een lange rit, bijvoorbeeld naar Schiphol.´

En ook het taxiwerk bevalt haar goed. ´Ik ben een gelukkig mens.´