Marc runt de enige winkel in Adorp en dat is een slijterij

En zo heeft Adorp zomaar een winkel. Marc Grondel opende vorig jaar aan de Torenweg, naast de kerk, slijterij Grondel. De stokerij ernaast heeft hij al iets langer. Grappig is trouwens dat de schimpnaam van Adorpers uitgerekend janneverzoepers is.

Het distilleren is begonnen.

Een slijterij in een dorp waar verder geen middenstand is, da´s toch bijzonder! Vindt de 47-jarige Marc ook: ´Normaal gesproken begin je in dit dorp geen slijterij. Omdat ik in Adorp met mijn vrouw Winnie en dochter woon, ben ik hier mijn distilleerderij begonnen. De slijterij is het logische gevolg.´

Het pand namen ze over van hun buurman, gepensioneerd garagehouder Fred Neumann, de tweede man van zijn moeder Marianne. Zij overleed in 2015.

In de slijterij hangt een bijzonder bordje. ´t Huukske (het hoekje) was de naam van het rietgedekte huis van zijn ouders in Noord-Sleen, waar Marc opgroeide. Het huis brandde af toen hij 1 jaar oud was. ´De buren waarschuwden ons, zodat we op tijd naar buiten konden. Het bordje is een van de weinige dingen die gered zijn.´

Marc doet de winkel en distilleerderij alleen. Winnie heeft haar eigen baan. ´Ze doet wel met mij de rum-, whiskey- en wijnproeverijen en doet de belastingaangifte. We zijn gek van wijn, in positieve zin hè, en hebben beiden een wijnbrevet.´

Deze dinsdagmorgen is Marc druk met stoken. Als basis voor de rum dient vergiste melasse, een restproduct van suikerwinning. ´Een half uur na de start dient zich een kritieke fase aan. Het eerste wat uit de ketel komt is methanol, dat ruikt naar nagellakremover. Na zo´n 100 milliter gaat dat over in ethanol, alleen daar ben ik in geïnteresseerd.´

Af en toe moet hij proeven. Toe maar, aan de drank op de vroege ochtend. ´Het gaat maar om 1 centiliter hoor. Bij witte rum komt het alcoholpercentage heel precies.´ Na een meting: ´Het is nu 90 procent. In de winkel bedraagt het net boven de 40, dat verschilt per soort.´

Het distilleren gebeurt nu, het bottelen pas na twee maanden rijpen. Zo´n dertig flessen zal hij er uiteindelijk mee vullen. Voor bruine rum duurt het rijpproces stukken langer, zeker twee jaar. ´Dat gebeurt in houten vaten. De drank in dit 100 liter-vat staat sinds maart 2021 en is ongeveer klaar om gebotteld te worden.´

´Zomers stook ik vaker dan in de winter. Dat heeft te maken met de lage temperatuur in deze ruimte. De afzet is wel het grootst in de winter, vooral in feestmaand december. Dan is de winkel alle dagen open. Buiten december kunnen mensen hier terecht op vrijdagmiddag en zaterdag en als ik aan het werk ben.´

Behalve rum maakt hij af en toe ook likeuren van in Adorp geoogste pruimen en kersen.

In het logo is de grondel (een vis) verwerkt.

De carrière van Marc mag opmerkelijk worden genoemd. Hij deed de studie diermanagement en werkte in dierentuinen. ´Ik ben tijdens mijn studie begonnen als leerling-dierenverzorger in Emmen en geëindigd als hoofd-dierverzorger in de dierentuin in Kerkrade. Ik was er op het laatst wel klaar mee, samen met een collega gaf ik leiding aan dertig mensen.´

´Mijn plan was eerst om in Adorp een bed and breakfast te beginnen. Maar na het bekijken van het gelijknamige tv-programma – met de blocnote in de hand -wist ik genoeg. Dat zou ik niet de rest van mijn leven willen doen. Winnies broer is bierbrouwer in Eindhoven en stelde in 2018 voor om met hem de opleiding distilleren te doen. Direct na de opleiding heb ik de ketel gekocht en ben aan de slag gegaan.´

Marc is aan het stoken, dus kan het bord bij de weg.

In de slijterij zijn bier, wijn en sterke drank, waaronder uiteraard de rum van Marc, verkrijgbaar. ´Zoveel mogelijk betrek ik producten via vrienden of lokale producten uit de provincie Groningen. Ik heb jenever die is gestookt door de eigenaar van café de Singelier in de stad, wijn komt onder andere van Groot Maarslag, bier van mijn zwager en van Het Zotte Kalf in Winsum. Een vriend levert mij whisky. De rumbonen met mijn rum worden gemaakt in Groningen, de bonbons met mijn rum in Winsum, bij chocolaterie Yann.´

In de slijterij zijn bier, wijn en sterke drank, waaronder uiteraard de rum van Marc, verkrijgbaar.

De winkel die steeds beter wordt bezocht is niet zijn enige verkoopkanaal. Bij een flink aantal horecabedrijven en slijterijen in en buiten de provincie is zijn rum verkrijgbaar.

Plannen om de distilleerderij uit te breiden, zijn er voorlopig niet. ´Ik wil het graag allemaal zelf doen, zonder personeel. Ik zou een grotere ketel kunnen kopen, maar dat moet je allemaal terugverdienen. Volautomatische ketels zijn er ook, dan hoef je bijna niks meer te doen. Daar is geen lol aan.Voorlopig blijft het kleinschalig. Het kan zijn dat ik er over vijf jaar anders over denk.´

Marc kwam voor het eerst in aanraking met rum tijdens zijn stage in Panama. ´Met een klasgenoot bivakkeerde ik zeven maanden op een onbewoond eiland in het Panamakanaal. We observeerden het gedrag van kleine aapjes. We mochten niet drinken, maar dat gaat niet lukken als je twee begintwintigers op een onbewoond eiland zet. We hebben rum gesmokkeld en cola meegenomen. Zo is de liefde voor rum ontstaan.´