Snuffelen tussen carnavalskleding in Kruisweg

Francisca (links) en Karin beleven veel lol aan de verkoop.

Bedrijvigheid zaterdagochtend in dorpshuis Open Haard in Kruisweg. Mensen snuffelen tussen carnavalskleding voor kinderen en volwassenen.

´We mogen niet klagen, het loopt lekker door. Gisteravond was het niet anders´, stellen Francisca Korhorn (41) en Karin Draaijer (34) tevreden vast.

De vriendinnen en bijna-buren runnen het tijdelijke winkeltje in tweedehands carnavalskleding en aanverwante artikelen als vleugels, brillen en hoeden. Francisca is secretaris van Open Haard, Karin vaste vrijwilliger.

Misschien duikt Pippi Langkous op tijdens het carnavalsfeest in Kloosterburen.

Francisca: ´Binnenkort is het carnaval, we dachten als dorpshuisbestuur: laten we dit eens twee uurtjes proberen op vrijdag en zaterdag. Een medebestuurslid werkt bij kringloopwinkel GoudGoed in de stad en heeft daar alle feestkleding opgekocht.´

´De niet verkochte kleding doen we straks in dozen en gaat de opslag in. Volgend jaar willen we er een beurs van maken, waar mensen hun eigen carnavalskleding kunnen verkopen. We horen geluiden dat daar behoefte aan is. Het was voor ons te kort dag om dat nu nog te regelen.´

´Voor zulke prijsjes kun je nog eens wat aanschaffen hè. Er zit echt leuk spul bij. Je valt toch uit de toon als je niet verkleed op carnaval verschijnt. Normaal moet je ervoor naar een feestwinkel in de stad of de kleding online bestellen. Zelf maken kan natuurlijk ook.´

Francisca en Karin komen oorspronkelijk uit respectievelijk Veendam en Hoogezand. Beiden zijn door de liefde in Kruisweg beland. Hun mannen zijn opgegroeid in Kloosterburen.

En daar doet zich een opmerkelijk verschil voor. Waar Francisca door Tom Korhorn besmet is met het carnavalsvirus, blijft het festijn voor Karin beperkt tot het kijken met de kinderen naar de optocht op zondagmiddag.

´Mijn man (Bas van der Maar) zit in de Raad van Elf van carnavalsvereniging Oldeclooster en vindt carnaval fantastisch. Hij is er van ´s morgens vroeg tot ´s avonds laat bij. Ik heb weinig met carnaval.´

Francisca kiest bewust haar carnavalsdagen uit. ´Vrijdag, zaterdag en maandag – Rosenmontag – vier ik volop mee. Drie dagen achter elkaar is een beetje té als je jonge kinderen hebt.´

De winst van de verkoop vloeit in de kas van het dorpshuis, dat een belangrijke rol vervult in Kruisweg en omgeving en elk extraatje in deze dure tijden goed kan gebruiken.