´Supertent´ verhuist van Baflo naar Kleine Huisjes

Harry bij het Lutje Pleisterploatske in wording.

Aan een meerjarenklus komt een eind. De 5 meter hoge supertent van cortenstaal bij Dick Norg Smederij en Tuintechniek in Baflo verhuist tegen Koningsdag naar Kleine Huisjes.

Harry Buist (44) is medeverantwoordelijk voor de bouw van de staalconstructie. De tijd begint langzamerhand te dringen, beseft ook de inwoner van Kleine Huisjes, die het werk deels vrijwillig doet.

´Het project loopt nu drie, vier jaar. Het is complex om de vormen erin te krijgen. Ik heb het moeilijkste voor het laatst bewaard. Vooral in de voorkant die nog niet af is, zitten de gebogen vormen. Dat betekent walsen, torsen, knippen en buigen. Er zit weinig smeedwerk in. Het meeste tilwerk doen we met de centraal opgestelde lier, zodat we de platen eenvoudig kunnen aanbrengen.´

Harry werkt al 25 jaar bij Dick Norg, waar hij begon als zaterdaghulp. Dat weten ze ook in Kleine Huisjes, waar het plan voor een overdekte ontmoetingsplaats in de vorm van een tent van cortenstaal ontstond en verder werd ontwikkeld.

´Mijn dorpsgenoot Henny Greve is architect. Hij heeft het ontwerp gemaakt. Het Lutje Pleisterploatske noemen we het. Het is niet alleen bedoeld voor de inwoners. Fietsers, wandelaars en andere passanten kunnen er even uitrusten.´

De golvende voorkant is nog niet klaar. De tijdelijke paal die boven de tent uitsteekt verdwijnt, daar is een roterende lier op gemonteerd voor het takelen van de zware elementen.

Twee ton zwaar is de overkapping, schat Harry. ´Zodra die klaar is, halen we hem uit elkaar. In Kleine Huisjes wordt die weer in elkaar geschroefd. Daar komt-ie wat hoger te staan, op een muurtje, 30 centimeter boven het maaiveld. Er komt begroeiing omheen. Aannemer Han Steeman uit Kleine Huisjes doet het hout- en betonwerk. Er komen rondom houten banken in. Een deel van de fundering heeft hij al aangebracht.´

´Ongeveer waterdicht´ wordt het Lutje Pleisterploatske, die op de hoek komt te staan van de Dijksterweg en de Witherenweg. ´Er zitten naden in waar wat licht door valt. Daardoor kan er af en toe binnen een spetter vallen.´