Brigitte is dolblij met haar framerunner

Brigitte heeft ´t Waarhuis in Aduarderzijl achter zich gelaten.

De meest in het oog springende deelnemer aan De Dikke Tien Runn in Feerwerd is Brigitte van der Laan (47) uit Spijk. Zij rent met een zogeheten framerunner.

Het is een driewielig loopframe zonder pedalen. O, en waag het niet te zeggen dat Brigitte fietst, want dat irriteert haar mateloos. ´De framerunner heeft geen trappers, ik doe alles rennend.´

´Sinds kort kan ik meedoen aan wedstrijden. De framerunner heb ik nog maar net, dankzij allerlei fondsen. Ik ben er dolblij mee.´

´Ik kamp met de gevolgen van een hersentumoroperatie: mijn gehoor, spraak en coördinatie zijn slecht en het zicht met mijn linkeroog is niet goed.´

De finish op het sportpark in Feerwerd.

´Sporten heeft mij negen jaar na de operatie zover gebracht, daarvan ben ik overtuigd. Mijn levensmotto´s zijn: opgeven is geen optie, en dromen durven doen.´

Brigitte doet ondanks haar beperkingen graag mee aan wedstrijden en heeft de indruk dat de andere sporters positief zijn over haar deelname. De framerunner is echter nog vrij onbekend. Vandaar dat niet alle organisaties het aandurven om framerunners toe te laten.

´Magriet Taselaar van Kameleon Loopbegeleiding raadde mij aan om contact op te nemen met Karel Jonker van De Dikke Tien Runn. Dat heb ik gedaan. Tuurlijk, zei Karel, je bent welkom!´

De tocht over 10 kilometer ging perfect, op het schuine grindpad bij de Allersmaborg na. ´Ik dreigde om te vallen en dacht: de tijd doet er niet meer toe, als ik maar finish. Iemand van de organisatie die meeliep, heeft mij gelukkig kunnen helpen.´

Brigitte en Diederik.

Brigitte voltooit de 10 kilometer uiteindelijk in 53.07 minuten. Haar vriend Diederik (Wierenga), op 1 kilometer van de finishplek geboren en woonachtig in Norg, lukt het net niet om binnen het uur te blijven. ´De volgende keer loop ik de 5, dan kan ik Brigitte opwachten bij de finish. Ik kon haar nu niet bijbenen, zij zat zeker 1 kilometer voor me.´