Remmo in de ban van bamboe

Remmo Georgius sleept een bos bamboe over de Hogeweg in Kruisweg (Kloosterburen). Is voor zijn buurman 250 meter verderop, die maakt er een bamboewal van. ´Vogels en egels vinden het fijn om daarin beschutting te zoeken. Jaap zag na een paar dagen tot zijn grote verrassing al een houtsnip.´

Remmo verkoopt onder de naam Bamboo Spirit bamboeplanten en andere exoten zoals olijf- en palmbomen. Van eind maart tot eind november is zijn ´exotisch tuincentrumpje´ geopend. Maar vervelen in de wintermaanden is er niet bij.

´De windsingel om het huis is van bamboe. Ik trek er honderd dagen voor uit om de boel te snoeien en uit te dunnen. Snoeien doet groeien. Elke dag ben ik een paar uur bezig. Zodra ik pijn in mijn handen of knieën krijg, stop ik.´

De windsingels van Remmo bestaan uit bamboe.

Remmo raakte 25 jaar geleden verliefd op bamboe. ´Een kennis van mij in Oldeberkoop had een exotische tuin met onder meer bamboe, bananenbomen en Japanse esdoorns. Geweldig, je waande je in de tropen. Dat wilde ik ook.´

Het resulteerde vijf jaar geleden in een bamboewinkel in Kruisweg, daarvoor verkocht hij de grassoort al in Foxhol. ´Bamboe was mijn hobby en is mijn werk geworden.´

Vanwege zijn liefde voor en kennis van bamboe is zijn bijnaam de Bamboeman. Als een docent bamboekunde geeft hij uitleg. ´Je hebt twee soorten bamboe, woekerend en niet woekerend. De eerste wordt hoger en de wortels strekken zich meters uit onder de grond, de niet woekerende is polvormig en maakt geen lopers.´

Een bord dat Remmo voor de grap heeft laten maken. Een panda is een bamboe-eter en wordt daarom ook wel bamboebeer genoemd.

´Bamboe komt van nature overal voor, behalve in Europa. Wereldwijd zijn er 1500 soorten. Ongeveer 100 ervan kunnen tegen de kou – 20 graden vorst kunnen ze hebben – en zijn geschikt voor Nederland. Ik verkoop daarvan de helft, woekeraars en niet woekeraars, in een pot. Kweken doe ik alleen een beetje voor mezelf.´

´Het verschil zit hem in de stokkleur, blad en hoogte. Elk jaar snoeien is verstandig, maar overslaan is niet erg. Dit jaar houd ik mijn grote snoeiactie.´

´Het is een makkelijke plant in verzorging. Houdt van water en gedijt goed in kleigrond. Maar klei kan ook te nat worden, goede drainage helpt.´

De bamboestokken die bestemd zijn voor Ability.

Bamboe is alleen geschikt voor buiten, in pot en in de volle grond. Binnen redt-ie het niet. En een haag, Remmo kan het iedereen aanraden. ´Maar bamboe heeft wel te lijden onder wind en kou. Een haag wordt mooier als je Nederlandse bomen en struiken plant en daarbinnen bamboe zet. Dat heb ik dus niet gedaan.´

´In Azië gebruiken ze bamboe voor alles. Van de wieg tot de doodskist en alles daartussenin is van bamboe. Je kunt er touw en kleding van maken, huizen en vloeren. Je kunt jonge bamboescheuten zelfs eten. Je moet ze wel eerst koken. Het is heel lekker. En je hebt ze vast wel eens gehad. Ze zitten ook in Chinese gerechten als tjaptjoi.´

Bamboe zou een goede oplossing zijn om de plasticsoep tegen te gaan. Ik werk mee aan een proef om te kijken wat de gebruiksmogelijkheden zijn van Nederlandse bamboestokken.´

Vlak voordat de zon opkomt, gaan ze ervandoor

Remmo zegt dat zijn geoogste bamboe drie bestemmingen heeft. ´De mooiste stokken gaan naar Ability, waar ze er kleine reepjes van maken om mee te vlechten. Overtollig materiaal gaat door de versnipperaar en strooi ik rond de bamboe, heel voedzaam. En tot slot gaan de grote bossen naar buurman Jaap.´

Niet alleen diens bamboewal is geliefd bij vogels, dat geldt zeker ook voor de windsingel van Remmo. ´Vogels voelen zich veilig in groenblijvers. Elke namiddag verzamelen zich een kwartier voor zonsondergang een grote groep vogels in mijn bamboesingel. Vinken, groenlingen en kepen. Ze duiken de haag in om te overnachten. ´s Morgens, vlak voordat de zon opkomt, gaan ze ervandoor.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Remmo is stapel op stenen stapelen
mijnhogeland.nl/2021/06/27/