Remmo, stapel op stenen stapelen

De buitenkant ziet er strak uit. Remmo probeert er patronen in aan te brengen. De kubus is gevuld met kapotte tegels en stenen.

Op 3325 vierkante meter grond wil Remmo Georgius uit Kloosterburen zijn droom realiseren: Ecokathedraal Grijssloot. Hij stapelt stenen, tegels, klinkers en trottoirbanden tot bouwwerken en laat vervolgens de boel verwilderen. Of zoals hij zegt: de natuur en tijd laten reageren. ´De natuur pakt de bouwwerken stapje voor stapje in. Het wordt in feite één groot insektenhotel.´

Remmo (49) volgt in het streekje ten noorden van Leens het voorbeeld van Louis Guillaume Le Roy (1924-2012), die vooral bekend is geworden van zijn ecokathedraal in Mildam, bij Heerenveen. ´Dat is de moeder der ekokathedralen. Er is 30 jaar aan gewerkt, liefst 2500 vrachtauto´s met stenen zijn erin verwerkt.´

´We woonden in hetzelfde dorp, Oranjewoud. Toen ik een jaar of tien was, heb ik Le Roy een keer aangesproken omdat ik hem altijd voorovergebogen in zijn tuin bezig zag. Wat heeft u een mooie tuin, zei ik. Dit is geen tuin, reageerde hij, dit is een ecokathedraal

Het perceel tussen boerderijen kocht Remmo een paar jaar geleden, niet eens direct met de bedoeling om er een ecokathedraal te realiseren. ´Ik zag het tekoopbordje met 06-nummer en was direct enthousiast. Het is een mooie plek, midden in het landschap. Mijn eerste gedachte was om het huisje te herbouwen dat hier heeft gestaan.´

Slechts een deel van een muur en het fundament resteren van het huis waarin kluizenaar Anne Blaauw woonde.

´Anne Blaauw woonde er, als een soort kluizenaar. Hij is jaren geleden overleden en ik probeer nu informatie te verzamelen over deze voor mij mysterieuze man. Wat ik weet is dat hij oorspronkelijk uit Amsterdam kwam en meubelmaker was.´

´Anne was een verzamelaar van oude spullen, van werktuigen en bouwmaterialen tot ijzeren voorwerpen. Zijn tuin liet hij verwilderen, hij verzamelde ook stenen en bouwde muurtjes. Mensen brachten hem snoei- en groenafval. Zonder dat hij het wist was ook hij met een soort ecokathedraal bezig. Avant la lettre. En nu ben ik hier aan het bouwen. Grappig hè?´

´Van zijn huis is nog een stukje muur over. Het fundament heb ik blootgelegd. Maar of ik het huisje herbouw, geen idee. Een soort ontmoetingscentrum zou ook mooi zijn, voor bijvoorbeeld exposities en om mijn bouwwerken te promoten.´

Als eerste bouwde Remmo de muur langs de weg en daarna de kubus ernaast.

Remmo werkt geheel zonder plan en volgt daarmee de filosofie van Le Roy. ´Je bouwt met het gratis materiaal dat voorhanden is en zonder plan. Dat gebeurt met vrije energie, dus zonder machines. Een tegel zaag je niet op maat, voor het breken gebruik je een andere tegel.´

´Je stapelt los, waarbij er ruimtes vrij blijven die uiteindelijk worden gevuld met beestjes en planten. Le Roy zei altijd: dit is een plek waar de tijd de ruimte krijgt en de ruimte de tijd. Wat hij deed was het tegenovergestelde van wat planologen doen. Natuur laat zich niet plannen. Wij als mens schakelen de natuur uit, Le Roy schakelde de natuur juist in. Het ging hem vooral om het proces, niet om het bouwwerk. Biodiversiteit creëren in plaats van monocultuur.´

Het boomplateau dat Remmo maakte.

Remmo is één of twee keer per week aan het stapelen. Hij wil de komende tijd vaker bezig zijn als het kan. ´Thuis heb ik een winkel in bamboe. Ik verkoop bamboeplanten, palm- en olijfbomen en producten van bamboe. Daar verdien ik mijn brood mee, dit is mijn hobby.´

Het bouwmateriaal leveren mensen uit Kloosterburen en omgeving. Maar Remmo is voorzichtiger geworden. ´Het is gebeurd dat mensen hier afval neerkwakten in plaats van tegels en stenen. Dat is niet leuk. Dit moet geen stortplaats worden. Daarom wil ik graag dat het in overleg gebeurt.´

´Mensen vinden het leuk en apart, ik krijg veel reacties en vind het leuk om erover te vertellen. Meer van dit soort plekken in deze regio zou ik toejuichen. Dat mensen samen gaan stapelen, in het belang van natuur en biodiversiteit. Indien gewenst wil ik daar wel bij helpen.´

´Stapelen is heerlijk ontspannend. Het is leuk om met tweedehands materiaal bezig te zijn voor de natuur. Je bent lekker buiten en het is ook nog eens goed voor je hersenen. Het is geen kwestie van stenen neerkwakken, over de bouw moet je goed nadenken. Precies en netjes werken komt de stevigheid van het bouwwerk ten goede. Ik heb nu nog alleen strakke kubussen gemaakt, maar misschien kan ik in de toekomst piramides maken of bouwwerken met niveauverschillen.´

Mensen van Stichting De Tijd, ooit opgezet door het echtpaar Le Roy, hebben al rondgekeken in Grijssloot. ´Die besloten dit Ecokathedraal Grijssloot te noemen. Maar die term dekt de lading nog niet, ik ben net begonnen. Er staan nog maar twee bouwwerken, het derde is in aanbouw. Dit is een ecokathedraal in wording. Misschien lijkt het er over tien jaar op. Of over honderd jaar. De bedoeling is dat na mij andere mensen ermee doorgaan. Net als bij Le Roy.´

facebook.com/ecokathedraalgrijssloot