Jelle probeert de ballen in de lucht te houden

Je verwacht het niet op die plek: een man jongleert op een warme zondag op de parkeerplaats aan de Molenweg in Tinallinge.

Het is Jelle van der Spoel (58), die een fietstocht achter de rug heeft van zijn woonplaats Groningen naar Warffum en nu op de terugweg is. ´Ik heb hier op het picknickbankje mijn salade opgegeten en wilde even jongleren. Dat heb ik eerder vandaag ook gedaan in de boomgaard bij het station in Winsum.´

´Ik vind het leuk om bezig te zijn, mag graag dingen met mijn lichaam doen. Tai chi doe ik ook geregeld tijdens een stop. Tai chi is een goede bewegingsvorm waardoor het jongleren me veel beter afgaat.´

´Ik heb vanaf mijn 25ste veel gejongleerd. Op den duur trad ik ook op, vooral op kleinschalige theaterfestivals. Tijdens de pandemie heb ik de draad weer opgepakt. Ik heb me voorgenomen om de trucs die ik half kan onder de knie te krijgen.´
En?
´Het gaat me steeds beter af.´

Drie balletjes gekocht bij de Hema

Jelle weet nog goed hoe het ooit allemaal begon. ´Een kennis wilde clown worden en elke keer als ik bij hem in de woonwagen kwam, was hij aan het jongleren. Moet je ook doen, zei hij. Op den duur heb ik drie balletjes gekocht bij de Hema. Die hebben het trouwens maar een week of vier uitgehouden. Toen waren ze al kapot.´

´Drie ballen was geen probleem en dat gold ook voor vier. Van vier naar vijf heeft me twee jaar gekost, maar dat is normaal. Daarna wilde ik naar zeven ballen, want daarvoor gebruik je dezelfde techniek als bij vijf. Vier jaar lang heb ik dagelijks geoefend, maar het is niks geworden. Ja, ik kwam uiteindelijk tot een Flash, dat wil zeggen dat de ballen één keer rondgingen. Met drie en vier ballen kan ik talloze trucs.´