André zet op Toentjederij stokken voor de bonen

Geduldig is André Halman deze zomerochtend bezig met het zetten van bonenstaken. Hij heeft een akker (150 m2) op het volkstuinencomplex Toentjederij in Bedum.

´Een deel van de bonen komt slecht op´, zegt André. ´Het is afwisselend té droog of té nat. De koolrabi, ijsbergsla, spruiten en zomer- en winterwortelen doen het eveneens slecht dit jaar. Andere gewassen daarentegen staan er goed voor.´

Wijzend: ´De aardappelen, peultjes, prei, uien, radijs en andijvie. Onkruid doet het altijd goed, daar valt niet tegen te schoffelen. Als je het nu weghaalt, staat het er morgen weer.´

Voor zijn aardappelen (frieslander, bildtstar en vitabella) is dat nog geen garantie voor succes. De planten gingen de laatste jaren vroegtijdig dood. Vandaar dat André dit voorjaar wisselde van akker.

André zet stokken bij zijn snij-, stam- en spekbonen.

De aardappelen staan trouwens dit jaar op alle akkers aan de kant van Sint Annen. In de statuten is vastgelegd op welk deel ze verbouwd moeten worden. Dit met het oog op de schimmelziekte phytophthora. Volgend jaar is het middenstuk aan de beurt.

André (73) kwam in 1974 in Bedum wonen en heeft sinds 1976 een volkstuintje. ´Eerst had ik een akker langs het spoor en op de plek van zorgcentrum Alegunda Ilberi. Toen ik hier in 1979 kwam, was het toen nieuwe complex drie keer zo groot, het liep tot de rotonde. We hadden 200 akkers, nu nog 60. De vereniging telt nog dertig leden. We verliezen meer leden dan erbij komen. Zes akkers liggen braak.´

Lekkere en gezonde groente

De Bedumer heeft als penningmeester van Toentjederij goed zicht op de cijfers. ´Nieuwe tuinders zijn altijd welkom, het is ook mogelijk om een halve akker te huren. Belangstellenden kunnen ons mailen: toentjederij@ziggo.nl.´

Het mooie van zijn hobby: ´Het levert lekkere en gezonde groente op, voor het merendeel onbespoten. Maar bij mijn prei en aardappelen ontkom ik er soms helaas niet aan.´