Filmen in Baflo inspireerde Sander tot een thriller

Sander op de brug in de Hammelandsterweg. In zijn thriller is hier in het water het lichaam van de wethouder gevonden.

Hé, een oude bekende! Sander Blom is in Baflo, een van de plaatsen die centraal staan in zijn thriller Dodenherdenking. Maandag 3 mei verschijnt zijn boek.

Sander (27) is filmmaker en auteur. Samen met zijn collega Niels Brouwers maakte hij de indrukwekkende documentaire Dat vergeet je nooit!* over de Tweede Wereldoorlog in de voormalige gemeente Baflo. Daarin een aantal aangrijpende verhalen van ooggetuigen.

´De documentaire zorgde zeker voor inspiratie. De omgeving is interessant, zo weet ik inmiddels, vandaar dat het boek zich hier afspeelt. De oorlogsverhalen die we hebben opgetekend deden de rest. Toch is mijn boek honderd procent fictie.´

Sander bij het herdenkingsmonument bij de Laurentiuskerk in Baflo. De gebroeders Gootjes spelen een prominente rol in zijn film Dat vergeet je nooit!

Sander is opgegroeid in Oost-Groningen en woont inmiddels in Aduard. Dat eerste zien we terug in het boek. ´Het lichaam van de wethouder wordt gevonden in het kanaal bij Baflo. In haar voorhoofd is een hakenkruis gekerfd. Dat is het verhaal in het heden, geïnspireerd op het windmolenprotest in Meeden, waar gedeputeerde William Moorlag werd afgebeeld als kampbeul met hakenkruis. Daarnaast is er het verhaal van een spitfirepiloot die in de oorlog in Baflo neerstort en onderduikt. Beide gebeurtenissen blijken verband met elkaar te houden.´

Het is Sanders tweede boek. Zijn eerste, Bezeten, verscheen in 2019 en speelde zich af in Oost-Groningen. ´Het is alleen als e-boek en luisterboek uitgegeven. Dodenherdenking is mijn eerste fysieke boek. Een e-boek en luisterboek volgen nog.´

Dodenherdenking – 336 pagina´s – verschijnt bij uitgeverij Palmslag in Groningen. Het boek is vanaf 3 mei verkrijgbaar bij de boekhandel en Bol.com. Wie een gesigneerd exemplaar wil, kan terecht op de website van Sander (sanderblomfilms.nl/boeken/). Op zijn Facebookpagina staat een presentatiefilmpje.

Terug naar de geroemde film, de pandemie zat de première en voorstellingen dwars. Slechts een beperkt aantal keren kon de film worden vertoond in dorpshuis Agricola in Baflo.

´We gaan in de herkansing zodra de maatregelen het toelaten. We merken dat er veel interesse is uit Baflo en omgeving. We kregen veel positieve reacties, mensen loven de persoonlijke verhalen en vinden het mooi dat dat er een film is over de oorlog op het Groninger platteland, want die zijn er niet zoveel. De film is zelfs genomineerd voor beste Groninger film, we zijn het helaas niet geworden.´

*Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
WOII actueel in Tinallinge tijdens opnamedag voor documentaire
mijnhogeland.nl/2019/07/14/14153/