Tuinieren en kletsen in de dorpstuin van Tinallinge

Vanaf links: Wil, Maaike en Joke.

Achter een lange heg klinken stemmen en het geknip van snoeischaren. Joke Vos, Wil van den Born en Maaike Veldman maken de dorpstuin van Tinallinge lenteklaar. ´Ja, we kletsen soms wel veel´, bekent Maaike lachend.

Elke woensdagmorgen zijn ze er twee of drie uurtjes te vinden. Soms slaan ze een weekje over, als het weer tegenzit of de tuin er nog puik bijligt. ´Normaal zijn we met zijn vieren´, vertelt gepensioneerd lerares Joke. ´Christien van der Wel is vandaag verhinderd.´

En zelfs met vier vrouwen zou het aanpoten zijn. ´We zoeken nog mensen, maar dat is lastig. We hebben geregeld oproepen gedaan, zonder resultaat. De meeste mensen werken of hebben andere bezigheden.´

Nooit meer weg uit Tinallinge

Niet dat de vier alles in hun uppie doen. Ook Fons (partner van Joke) en Wim (van Wil) zitten in de groencommissie. Zij doen vooral het zwaardere, grovere werk: het snoeien van de fruitbomen en heggen. En daarbij helpen dan weer andere Tinallingers, zoals Jeroen (van Maaike).

Wim verrast de dames op woensdagmorgen af en toe met een zelfgebakken taart en verse koffie. Helaas vandaag niet…

In de dorpstuin, die een jaar of dertig geleden net als de fruitbomen en heggen eromheen is aangelegd, staan vooral geneeskrachtige kruiden en planten. Dorpsbewoners mogen naar believen plukken, maar heel veel gebeurt dat niet. Joke: ´Soms heb ik de pannen al op het vuur staan en haal ik snel nog wat kruiden uit de tuin.´

Een heel enkele keer gaat het mis. ´Christien hield een keer een mevrouw – niet uit Tinallinge – tegen die een flinke partij zonnehoed had geplukt. Ze maakte haar duidelijk dat dat niet de bedoeling is.´

Zo ongeveer de laatste activiteit in de dorpstuin voor de winter is het plukken van het fruit. De appels en peren laat de groencommissie persen – de laatste keer gebeurde dat in Den Andel, dit jaar komt Petra van der Berg uit Uithuizen met haar fruitpers waarschijnlijk naar Tinallinge. De appel- en perensap kunnen dorpsgenoten voor een vriendelijk prijsje kopen.

Bijzonder is dat Joke, Wil en Maaike ieder apart nog een volkstuintje hebben bij de kerk. Alle drie zijn ooit in Tinallinge komen wonen en zeggen dat ze nooit meer weg willen omdat het er zo mooi en rustig is.

In de dorpstuin staan ook een bankje en minibieb.