Kerst valt vroeg dit jaar in Westerstraat: gezelligheid in een bizarre tijd

Hester (links) en Lydia helpen Willy met het versieren van haar boom. Dat doet ook Tobias, de 8-jarige zoon van Hester.

Sinterklaas is nog maar net gearriveerd in het land en de Westerstraat in Winsum baadt al in het kerstlicht. Voor elk huis staan één of meerdere kerstbomen, een initiatief van Lydia Kamps en Hester Noorman.

Getooid met een kerstmuts helpen ze de bewoners zaterdag mee met het aanbrengen van verlichting en versiering. Uit de muziekschool van Niels van der Heide, halverwege de straat, klinkt kerstmuziek.

Lydia en Hester vertellen dat hun straat vaker versierd is met bomen, maar nog nooit zo vroeg: half november. ´Vanwege corona hebben we dat gedaan. We kunnen wachten tot Sinterklaas, maar we willen nu al een stukje gezelligheid brengen in de donkere dagen. Iedereen geniet hiervan. Een passerende fietser zei: hier word ik gewoon blij van. Niemand zegt: wat zijn jullie vroeg!´
´Nou´, zegt buurvrouw Willy van Wijk lachend terwijl ze haar boom versiert, ´ik heb het wel gedacht.´

Al de hele dag lopen we met een enorme grijns op ons gezicht rond

Een mooie mix van jong en oud woont in de Westerstraat. Aan de oproep om mee te doen en een tientje bij te dragen gaf iedereen gehoor. ´Voor de saamhorigheid in deze bizarre tijd is dit geweldig. Iedereen komt het huis uit om de boom te versieren. Waar nodig helpen we, daar offeren we graag onze vrije zaterdag voor op. Wij lopen hier de hele dag al met een enorme grijns op ons gezicht rond.´

Ze merken nu al meer drukte in de straat. ´Het brengt leven in de brouwerij. Als ze maar niet als een jekko door de straat gaan jakkeren, dan komt het helemaal goed.´ Maar de bomen, met tiewraps vastgemaakt aan amsterdammertjes, zouden heel goed een snelheidsbeperker kunnen zijn. De straat oogt smaller. Zelfs Tobias, de 8-jarige zoon van Hester en Steffan, constateert dat het gaspedaal er nogal eens te diep wordt ingetrapt: ´Soms racen ze hier doorheen.´

Als het kabinet de regels flink versoepelt, willen Lydia en Hester op kerstavond samen met alle straatgenoten glühwein en chocolademelk drinken. ´En als dat niet kan, dan gaan we met zijn tweeën bij de mensen langs in de straat. We beginnen bij nummer 1 en waarschijnlijk halen we kruipend de andere kant.´