Appels en peren van Greetje en Huibert ´vliegen´ weg

Pluk ze, vermeldt het geplastificeerd A3´tje. Geen oproep om boeven hun vermogen afhandig te maken, maar een vriendelijke uitnodiging van Greetje en Huibert van Noort aan een ieder om een peer of appel te plukken.

´De boompjes horen bij het huis. We hebben er niks voor gedaan. En je kunt er zoveel mensen blij mee maken. Zelf kunnen we ze niet op´, zegt Greetje.

Zij woont sinds een jaar met haar man Huibert, predikant van de plaatselijke gereformeerde kerk vrijgemaakt, in de pastorie aan de Oosterstraat in Sauwerd. Hun voorganger plantte als afscheiding appel- en perenboompjes aan de straatkant. En die geven veel vruchten. Zoveel dat Huibert op het idee kwam ze weg te geven.

Zij blij, domineesvrouw blij

´Het gaat snel, gisteren hingen de bomen nog helemaal vol´, stelt Greetje tevreden vast. ´Heel veel mensen stoppen voor een appel of peer, ook ´s avonds als het donker is. Gisteravond heb ik nog maar even een emmertje voor onszelf geplukt, want ik verwacht dat de bomen snel leeg zijn.´

Terwijl Greetje vertelt, plukt een ouder echtpaar twee peren. ´Leuk hoor, vriendelijk bedankt´, klinkt het als ze verder fietsen.
Zij blij, domineesvrouw blij. ´Het is zo leuk om de appels en peren weg te geven!´

Greetje en Huibert hebben er zelfs een handleidinkje bijgedaan.