IJsmaker/melkveehouder Bas Hofman (58) maakt normaal gesproken twee werkdagen in de week boerderij-ijs. Daarmee redt hij het in de warme zomerweken niet. ´De 125 liter die ik afgelopen week gemaakt heb, is bijna op. Het ijs vliegt erdoor.´
Op een tropische zomerdag (10 augustus) zit zijn partner Jolanda Wierenga (52) met de hondjes Buddy en Roosje in de schaduw van de ijsboerderij aan de Wolddijk in Noordwolde. In een half uur tijd komen zeker tien ijsliefhebbers langs.
´Het loopt de hele dag door´, zegt Jolanda. ´Veel fietsers en automobilisten stoppen voor een ijsje. Geregeld komen bekenden langs. Omdat ik in diverse dorpen gewoond heb, kennen veel mensen mij. Soms reageren ze verbaasd, want ik doe het nog maar enkele maanden: hé Jolanda, verkoop jij ijs?!?´
Jolanda houdt zich alleen op zaterdag en zondag bezig met de ijsverkoop, maar in de schoolvakantie gaan dingen vaak net even anders. ´Bas vroeg of ik het vanmiddag in de gaten wilde houden.´
Ze laat niet na flink reclame te maken voor het boerderij-ijs. ´Het is echt heerlijk. We krijgen zoveel enthousiaste reacties.´ Ze pakt haar smartphone en leest een jubelberichtje voor van een tevreden klant. Veelzeggend is volgens haar ook de mening van haar schoonzoon Denis. ´Hij komt uit Moldavië en heeft lang in Italië gewoond en gewerkt. Daar weten ze wat ijs maken is. Denis is dol op ons ijs, hij is helemaal verkocht. En hij is altijd kritisch hoor!´
Vijf jaar geleden begon boer Bas (58) met de verkoop van het ijs op de plek waar hij in de jaren tachtig vanuit Pijnacker naartoe verhuisde. Het vruchtenijs is op waterbasis, het overige ijs is gemaakt van melk van eigen koeien. Voor de vruchten heeft hij vaste leveranciers om verzekerd te zijn van een constante kwaliteit en smaak.
Inmiddels maakt hij twintig soorten in zijn ijsmakerij. ´Aardbeien, vanille, cookies en yoghurt amarena zijn het meest gewild´, zegt hij.
Hotel ´t Gemeentehuis en De Koffieleut in Bedum verkopen zijn product, evenals Ons Hertenkamp (Cosis) in Harkstede. De ijskar waarmee hij naar festivals, feestjes en andere evenementen gaat, komt dit jaar vanwege corona nauwelijks de schuur uit.
Het ijsseizoen is van eind maart tot november. In december gaan de machines weer aan voor de productie van ijstaarten voor kerst. Die kunnen alleen op bestelling gekocht worden.
Jolanda verdient de kost bij RENN4, als stagecoördinator voor het voortgezet speciaal onderwijs. Daarvoor was ze leerkracht, onder meer in Den Andel en Uithuizen. Bas overweegt om binnenkort te stoppen met zijn melkveebedrijf en meer energie te stoppen in de ijsboerderij.
En er verandert meer. Zorgboerderij De Golden Raand, al 18 jaar op deze plek gevestigd, verhuist in oktober. De Oude Nadorst in Groningen wordt de nieuwe hoofdlocatie van De Golden Raand, voor de agrarische activiteiten is samenwerking gevonden met een melkveehouder in Adorp.