Als het even kan vist Rick, de spits met de Van Basten-enkel

Rick (voorgrond) en Joshua in Aduarderzijl.

Voetballen staat bij hem op één, maar vissen is zeker het op een na favoriete tijdverdrijf van Rick Schaaphok. Deze zondagmorgen vist hij samen met zijn vader Harry, ploeggenoot Joshua van Dijk en Siebo Hoekstra in Aduarderzijl. ´We zijn vanmorgen na een kop koffie om acht uur uit Winsum vertrokken.´

Zo makkelijk de centrumspits van vv Winsum normaal gesproken de doelpunten erin prikt, zo slecht gaat het vandaag met het resultaat. ´We zitten hier nu een uur of vier en ik wacht nog op mijn eerste vis. Maar de anderen hebben wel gevangen hoor. Mijn vader ving een mooie snoek van 80 centimeter en Siebo een winde van 35 centimeter. Ook vingen ze kleiner spul.´

Meneer Van Dijk heeft al wat records neergezet

´Ik vis veel, eigenlijk altijd als ik tijd heb. Soms vraag ik mijn vader mee, maar meestal ga ik samen met Joshua. We voetballen en vissen samen wat af. Vissen doen we het het hele jaar door met uitzondering van de gesloten periode voor roofvissen in het voorjaar. We gebruiken dood aas en zijn uit op snoek, snoekbaar is voor ons bijvangst.´

´Nou, meneer Van Dijk heeft al wat records neergezet. Vorige week ving hij een snoek van 1 meter 17 in het Reitdiep. We hadden een fotootje gemaakt en via sociale media verspreid. Toen we weer op die plek wilden vissen, stonden er allemaal auto´s. Dat doen we dus niet weer.´

Bij vv Winsum – de fusieclub van Viboa en Hunsingo – begint de 33-jarige Rick binnenkort aan zijn vijftiende seizoen in de hoofdmacht. ´Door een chronische enkelblessure kan ik vaak maar een beperkt aantal wedstrijden spelen. In mijn enkel mist een stuk kraakbeen, net als Marco van Basten had. Elke vier maand gaat de een spuit erin en kan ik er weer een poosje tegenaan.´

´Ik moet het van mijn fysieke kracht in duels hebben en mijn kopvermogen. Omdat ik slecht loop moet ik de bal aan de voet hebben. Ze zeggen dat ik scherp voor het doel ben. Meestal prik ik er wel aardig aantal in per seizoen, maar dit jaar is mijn productie door blessures blijven steken op eentje. Ik blijf sowieso nog een jaar, maar eigenlijk bekijk ik het van week tot week.´

Het voetballen heeft Rick niet van zijn vreemde. Zijn vader voetbalde dertien jaar in de hoofdmacht van Viboa. ´Hij stond afwisselend in de verdediging en op het middenveld. Het scorend vermogen heb ik geërfd van mijn moeder.´ Even stilte. Dan lachend: ´Nee hoor, zij was vroeger laatste vrouw.´

De Winsumer zet zich al jaren in voor VV Winsum TV. ´We waren met Viboa een van de eerste clubs die ermee begonnen. Al het clubnieuws filmen we. Siebo is de cameraman en Kornelis Prins en ik doen de presentatie.´

Voetbal lijkt de rode draad in alles wat Rick doet. Hij verdient de kost met zorgbureau Becoco (begeleiding, coaching en coördinatie), dat hij samen met (weer) Kornelis en eerste-elftalspeler Marcel Pannekoek runt. ´En ik heb een evenementenkantoor. Dat ligt momenteel wat stil, geloof ik.´

Rick kijkt even naar de verrichtingen van zijn vader en Siebo (achtergrond). Harry: ´Als Rick mij vraagt heb ik altijd wel zin om mee te gaan, maar ik ga niet in mijn eentje vissen.´