Cor-Peter teelt (naar ze zeggen) caloriearme aardappelen

Cor-Peter Feitsma (27) is op een meimiddag druk in de weer op zijn land ten westen van Houwerzijl. ´Ben aardappelruggen aan het opfrezen. Door er extra grond op te gooien, krijgen de aardappelen meer ruimte om te groeien. Twee weken geleden hebben we ze gepoot.´

Hij pakt zijn smartphone erbij en zoekt een foto op. ´Kijk, zonet heb ik tussen de ruggen nog een scholeksternest met twee eieren kunnen redden. Ik zag het net op tijd. Mooi hè?´

Samen met zijn moeder Miep bestiert Cor-Peter het bedrijf met in totaal 111 hectare grond. ´We verbouwen onder meer spinaziezaad, graszaad, winter- en zomertarwe, aardappelen en suikerbieten.´

Cor-Peter drukt aardappelen die boven komen de grond in. ´Dit is een beroerd hoekje, erg kleiig en er zitten stenen in de grond.´

´Vroeger hadden we een gemengd bedrijf. Mijn vader overleed in 2012, toen studeerde ik nog in Leeuwarden. Met mijn moeder heb ik het bedrijf voortgezet. Mijn studie, agrarisch ondernemerschap, heb ik nog wel afgerond in 2014.´

Met koeien heeft de jonge en enthousiaste boer weinig. ´Ik vind het leuker om met gewassen bezig te zijn. Daarom hebben we de dieren verkocht. Om dit werk te doen moet je er volledig achter staan.´

Terug naar de aardappelen. De 27 hectare teelt Cor-Peter op contract. ´HZPC zorgt ervoor dat de aardappelen hun plek vinden. Volgend jaar gaan ze elders opnieuw als pootaardappel de grond in, daarna zijn ze geschikt voor consumptie. De Colomba schijnt zeer geschikt voor de airfryer. Ze zouden minder calorieën en koolhydraten bevatten.´

´Volgend jaar wordt trouwens een spannend jaar. Door het contract hebben we dit jaar geen last van het overschot aan aardappelen door de langdurige sluiting van de horeca. We zien wel hoe het gaat.´

De akkerbouwer is vandaag in zijn uppie bezig. ´Dit kan ik makkelijk alleen af. In drukke tijden doen we een beroep op zzp´ers en ook mijn vriendin Alida helpt geregeld mee. Mijn moeder doet onder meer de boekhouding.´