Huis staat er in één dag (3,5 jaar nadat het wilde idee bij een biertje ontstond)

Geerd kan niet wachten tot hij in Den Andel woont.

Binnen één dag is Den Andel een woning rijker. Met een kraan worden de prefab-elementen woensdagmorgen op hun plaats getakeld. Aan het eind van de dag is het huis wind- en waterdicht.

En over ruim drie weken (30 maart) trekken de bewoners erin, Geerd Schlangen (´Geerd met een d, dat hebben mijn ouders zo bedacht en vind ik best wel mooi´) en Myra Goulooze, beiden 62 jaar.

´We hebben twintig jaar in de Beemster gewoond, in een 17de-eeuwse boerderij die we van de ondergang hebben gered. Acht jaar geleden wilden we kleiner wonen omdat de kinderen het huis uit waren en zijn we in Amsterdam terechtgekomen. Daar is het ons veel te druk.´

Geerd en Myra wonen straks aan de zuidkant van De Streekweg met een grandioos uitzicht over de landerijen. ´Het is hier nog weidser dan in de Beemster´, aldus Geerd. Het is de derde nieuwbouwwoning deze eeuw aan de lange weg door het dorp. Het 115 vierkante meter grote huis van duurzaam vurenhout wordt gelijkvloers, een gasaansluiting ontbreekt. Op het (platte) dak komen zonnepanelen en een warmtepomp zorgt in de winter voor warmte en zomers voor verkoeling.

Een praatje met een bouwvakker van Groothuis Bouw. Het huis is ontworpen door Sustainer Homes.

Maar hoe komen Amsterdammers in Den Andel terecht? ´Onze goede vriend Engbert Breuker woont in de villa hiernaast. Als ik bij hem was, genoot ik altijd van de rust, stilte en ruimte. Bij een biertje zei Engbert in een gekke bui dat we wel naast hem konden wonen. Hij zou dan een deel van zijn perceel aan ons verkopen. Eerst was een tiny house de bedoeling, maar dat vond mijn vrouw toch te tiny. Dan ga je maar alleen, zei ze.´

Geerd met een d, dat hebben mijn ouders zo bedacht en vind ik best wel mooi

Mede door de aanpassing van het bestemmingsplan duurden de voorbereidingen ruim drie jaar. ´We verheugen ons op de verhuizing. Heerlijk, van Amsterdam naar Den Andel. Ons huis daar verkopen we.´

´Ik ben van plan om binnenkort een cursus Gronings te volgen en wil me inzetten voor een stichting in oprichting in Winsum die zich bezighoudt met Geert Reinders. Hij was in de 18de eeuw de ontdekker van een vaccin tegen runderpest en oprichter van de eerste coöperatieve verzekering in Nederland, een voorloper van Univé. Voor mensen die zich zo inzetten voor de maatschappij heb ik veel waardering.´

Geerd is dagbladjournalist geweest, werkte in de marketing en communicatie en zorgt er de laatste jaren als zelfstandige voor dat start-ups en maatschappelijke initiatieven van de grond komen.

Geerd houdt Myra met foto´s op de hoogte van de vorderingen in Den Andel.