Met opa nuttig bezig zijn op een grauwe dag

Dolf van Dijk en zijn kleinzoon Noah ruimen op een grauwe zaterdagmiddag in januari zwerfafval op, langs het fietspad van Schilligeham naar Schaphalsterzijl. De oogst tot nu toe: één volle vuilniszak en een roze opblaasbadje.

´We hadden niks te doen´, vertelt de 11-jarige Noah, terwijl hij Lexi aait, de jack russell die hen gezelschap houdt.

Dolf: ´We hebben nu wat omhanden en zijn ook nog eens nuttig bezig. Als de kleinkinderen bij ons zijn, probeer ik ze bezig te houden. Op de boerderij is normaal gesproken altijd wel wat te doen. Hout kloven, versnipperen, grasmaaien. Ook hebben we een keer een ooievaarsnest gemaakt in een wilgenboom.´

´Je staat er versteld van hoeveel troep er langs het pad ligt, vooral in het riet. Flessen en veel plastic: dopjes, aanstekers, zakken. Allemaal rommel van anderen.´

Het opblaasbadje is de grootste vondst. Noah heeft het achter zijn fiets gebonden. ´Waarschijnlijk is het vanaf een boot of uit een achtertuin in het water gewaaid´, zegt Dolf.

´Vorig jaar heb ik dit traject voor het eerst opgeruimd. Ik loop hier vaak met de hond en ergerde me aan de troep. Achttien volle vuilniszakken had ik, waarschijnlijk was er nog niet eerder schoongemaakt. Dit jaar konden we niet overal bij komen omdat het riet in het Winsumerdiep niet tot de waterlijn gemaaid is.´

Ik hoop dat er nog drie jaar bij komen, dan stop ik op mijn zestigste

Mensen die dit soort opruimacties houden, verdienen een lintje. Maar dat heeft Dolf sinds kort al. ´Op 14 januari gekregen omdat ik 33 jaar bij de vrijwillige brandweer in Winsum zit. Noah heeft het lintje opgespeld terwijl burgemeester Bolding toekeek. Mijn collega´s Marcel Medema en Gerben Poort werden ook onderscheiden. Alle drie zijn we benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.´

Tot zijn 55ste was Dolf bevelvoerder, nu doet hij alle voorkomende klussen bij de brandweer. ´Sinds mijn 55ste bouw ik af. Ik hoop dat er nog drie jaar bij komen, dan stop ik op mijn zestigste.´

Dolf werkt bij autoberger Faber in Baflo, vroeger was hij veehouder op Schilligeham, waar hij nog altijd woont. Zijn kleinzoon zit in Rasquert op de basisschool.