Harco gaat nog even door, zijn licentie loopt pas af in 2021

Harco Scheffers parkeert de lesauto bij het station in Winsum, want zijn leerling arriveert over enkele minuten met de bus. De rijschoolhouder is 67 en inmiddels pensioengerechtigd. Maar stoppen zit er voorlopig niet in.

´Jansje krijgt in september haar AOW, dan zou ik kunnen stoppen. Maar ik ga door tot april 2021, dan loopt mijn 5-jarige licentie af. Om een nieuwe te krijgen moet je een tweedaagse cursus volgen. Dat gaan we niet meer doen. Het aantal lesuren heb ik wel afgebouwd, tegenwoordig zijn het er nog vier, vijf per dag. In de beginjaren waren dat er tien, van ´s morgens acht tot ´s avonds zes ging ik in één stuk door.´

Tot 1991 was Harco schilder van beroep. ´Door een tennisarm kon ik dit werk niet langer doen. Na zes weken werken zat ik zes weken thuis. Rijinstructeur worden leek me wel wat, Toby Noorman stopte net met zijn rijschool. In 24 weken haalde ik mijn diploma. Best vlot voor een kerel van 39. Kreeg pien ien kop van het leren.´

Je moet altijd alert zijn

Nooit met tegenzin zit hij in de auto om zijn leerlingen door de stad Groningen te loodsen. ´Het is niet inspannend, maar je moet wel altijd alert zijn, je mag geen moment verzaken. Bij leerlingen die de volgende dag hun examen hebben, ben ik vaak extra scherp. Zij zijn vaak nerveus en rijden anders dan normaal.´

´Gemiddeld één keer per jaar loopt de auto schade op, altijd het gevolg van iemand die achter je rijdt en niet goed oplet. Boem. Mijn vorige lesauto was een Audi A3. Binnen twee weken zat er geen bumper meer op. Ik stond er bijna bij te janken.´

Zakken tast je zelfvertrouwen aan

Vooral door de toegenomen drukte op de weg zijn tegenwoordig meer lessen nodig om te kunnen afrijden. ´Ouders van leerlingen voelen dat in hun portemonnee en bellen mij soms op met de vraag of het niet de hoogste tijd is om af te rijden omdat hun kind al 20, 25 keer gelest heeft en ze zelf veel sneller hun rijbewijs haalden. Dan zeg ik: ja, dat was nog in de tijd van paard en wagen. Het is belangrijk dat de leerlingen klaar zijn voor een examen. Zakken tast je zelfvertrouwen aan, helemaal als het vaker dan één keer gebeurt.´

´De laatste jaren zie je meer gemakzucht bij leerlingen. Afspraken komen ze niet altijd na of ik word een half uur van te voren gebeld met de vraag hoe laat de les begint. Toen ik zelf autorijles had, stond ik een half uur van tevoren klaar.´

De Winsumer zegt dat het aantal rijscholen in de laatste tien jaar verdubbeld is. Keus zat dus voor de jongeren. ´Ze zijn misschien eerder geneigd een rijinstructeur te kiezen die jonger is, met wie ze denken makkelijker te kunnen praten. En zo´n oude man met een baard moet wel streng en saai zijn. Kan best zijn, maar hij heeft ook een schat aan ervaring.´