Jan-Wrister verruilt de skelters voor oldtimer trekkers

Jan-Wrister heeft de Nederlandse vlag ondersteboven gehangen. Hij sympathiseert met de landelijk protesterende boeren.

´Sorry, we are closed´ staat er in het klein bij het grote reclamebord voor skelters en trampolines. Definitief, wel te verstaan. Per 1 oktober is Jan-Wrister Meijer gestopt met de verkoop van het buitenspeelgoed.

Maar de Bedumer heeft een nieuwe passie: het opknappen en verkopen van oldtimer trekkers. ´Ik ben nu eenmaal een druk baasje dat wat om handen moet hebben.´

Dinsdagmorgen drinkt Jan-Wrister (54) een kop koffie aan de keukentafel in zijn boerderij aan Ter Laan. Een bijzondere boerderij, met een door de aardbevingen beschadigde schuur en precies gelegen onder de hoogspanningsleiding. Die wordt in de toekomst verplaatst hoewel dat nog niet helemaal zeker is. Tussen de boerderij en het spoor komt de nieuwe rondweg om Bedum. De aanleg ervan is eind september officieel begonnen.

De verkoop ging als een wilde

´De verkoop van skelters is 19 jaar geleden uit gekheid geboren. Samen met mijn broer Nico kocht ik er vijf van een dealer. Puur om te kijken of er handel in zat. We waren ze binnen de kortste keren kwijt dankzij wat A4´tjes die ik in supermarkten had opgehangen en bij mensen in de bus had gedaan. Het eerste jaar verkochten we er dertig, het ging als een wilde. Nico had er snel genoeg van, vond skelters niet zo zijn ding. Zijn voorkeur ging uit naar grasmaaiers. Een paar jaar later is hij in Winsum het bedrijf 4 in 1 Service begonnen.´

Jan-Wrister op een John Deere uit 1975 (een bijzonder exemplaar want met mechanische voorwielaandrijving).

´De verkoop van skelters liep steeds beter. In topjaren verkocht ik tien, twintig trampolines en tweehonderd skelters. Ik monteerde ze hier af en deed het serviceonderhoud. Een deel ging naar het buitenland, België, Duitsland, Frankrijk, zelfs Canada.´

De laatste jaren kwam de kentering. ´Internet maakt meer kapot dan je lief is. Er worden skelters te koop aangeboden tegen een prijs die onder mijn inkoopprijs ligt. De lol gaat er dan snel af. Daarom heb ik er een punt achter gezet. Het dealerschap van de merken Berg en Dino loopt vandaag (1 oktober) af.´

Intussen is hij met zijn handelsonderneming J.W. Meijer een nieuw handeltje opgestart in oldtimer trekkers. John Deere is zijn favoriet. ´Ik koop ze, knap ze op in de loods en doe ze dan de deur uit. Ik vind het heerlijk om met de techniek bezig te zijn en ze weer aan de loop te krijgen.´

Uit alles blijkt dat hij een boerenzoon is. Altijd bezig willen zijn, altijd maar doorgaan

Dit alles doet hij naast zijn baan als medewerker technische dienst bij het UMCG, terwijl hij ook nog eens zijn neven geregeld meehelpt op de boerderij en commissielid is bij MAC ´t Hogeland, de organisator van grasbaanraces in Uithuizen. ´Tijdens de races ben ik verantwoordelijk voor het nathouden van de baan.´

´Door omstandigheden is het er nooit van gekomen om zelf boer te worden´, zegt hij. Zijn vriendin Daniëlle Veen komt erbij staan. ´Uit alles blijkt dat hij een boerenzoon is. Altijd bezig willen zijn, altijd maar doorgaan. Ik heb tegen hem gezegd dat hij ´s avonds om half tien moet stoppen. Zien we elkaar tenminste nog even.´

Tijd voor een nieuw bord naast de oprit.