Eropuit met IJslander Rúna

´Je moet haar opvoeden, net als bij een hond´, zegt Joanne Veldman uit Eenrum. Op een zonnige zondagmiddag maakt ze met haar IJslandse paard Rúna een tochtje in de omgeving.

De twee hebben net Eenrum achter zich gelaten en via Abelstok, Klein Maarslag en Mensingeweer keren ze terug. Omdat Rúna geen hoefijzers heeft, loopt ze zoveel mogelijk door de berm.

Hier staan ze in de wei en krijgen het eten bijna toegediend

Joanne heeft de 6-jarige merrie een jaar. Een prachtig dier, wildkleur bruin. ´Zo rond hun vijfde zijn ze voldoende volgroeid om mensen te kunnen dragen. Dit is de derde keer dat ik met haar dit rondje doe, eerder deed ik wel kleine stukjes.´

´Bewegen is gezond voor een mens maar zeker ook voor een paard. In de vrije natuur lopen ze 30 kilometer per dag om aan voedsel te komen. Hier staan ze in de wei en krijgen het eten bijna toegediend.´

Joanne is niet van plan om wedstrijden met Rúna te rijden. ´Er zijn wel veel wedstrijden met IJslanders. Naast stap, draf en galop zijn er zelfs twee extra disciplines: telgang en tölt. Wat opvallend is: in Nederland is zij vanwege haar hoogte officieel een pony, in IJsland noemen ze haar een paard.´

Thuis heeft ze nog twee shetlandpony´s en een Fell-pony. Daar maken haar kinderen zo nu en dan een ritje op.

Over het bospad door Abelstok gaat de rit verder naar Klein Maarslag.