Remco gaat zijn vader meehelpen op het land en daarna spelen

Tussen Schouwerzijl en Mensingeweer stoppen zondagmorgen tegelijk een tractor en auto. Een jongen met een rugzak stapt uit de auto en klimt op de John Deere. ´Ik ga papa meehelpen op het land.´

Papa is Frank Steentjes, de jongen is Remco van 9. Ze wonen in het gehucht Schouwen, dat onder Warfhuizen valt. Vader: ´Hij gaat vaker mee, zeker op zondag is dat wel handig omdat mijn vrouw Grietje dan op de racefiets weggaat, haar grote hobby.´ Zoon: ´Ik ga eerst meehelpen, daarna ga ik met mijn neef Jan spelen. Hij heeft een zwembad bij de boerderij staan.´

Normaal dorsen we tussen 10 en 15 augustus

Frank is op weg naar zijn broer Rob, die met de combine een perceel wintertarwe dorst bij Schouwen. Hij heeft net een lading graan naar Robs boerderij op Klein Maarslag gebracht. ´De oogst is heel vroeg, net als vorig jaar. Normaal dorsen we tussen 10 en 15 augustus. Soms later, weleens tijdens de Eenrumer kermis, in het derde weekend van augustus.´

De kwaliteit van het graan noemt hij super. ´Dit is ideaal weer voor graan, droog en warm. Door de hoge temperatuur krijgen schimmels geen kans zich te ontwikkelen. Of de opbrengst ook goed is, weten we nog niet. Dat zullen we zien.´