Onkruid wieden bij de kerk is voor Gerhard zeker geen straf

Met zijn knieën op een kunstmestzak met een kussentje erin en een emmer voor zich wiedt Gerhard Retsema op een maandagmorgen in zijn uppie onkruid in de tuin van de Sebastiaankerk in Warffum. ´Ik vind het heerlijk om bezig te zijn. Lekker buiten zijn en iets nuttigs doen.´

De oud-schooldirecteur heeft thuis ook een behoorlijke bloementuin, maar zijn wederhelft heeft hem verboden nog langer onkruid te wieden in de borders. ´Zij kijkt na afloop in de emmer en zegt dan: die had je moeten laten staan en die mag je niet plukken. Nee, van planten heb ik weinig verstand. En dat is wel gek, want mijn vader was bloemist en tuinman. Ik heb er weinig van geërfd.´

Bij de kerk op de wierde kan hij zijn gang gaan. Gerhard is doordeweeks de enige tuinman en beheert daarnaast verenigingsgebouw Pro Rege. Op acht zaterdagen per jaar zijn ze met een clubje van vijf vrijwilligers actief. ´Er moet veel snoei- en opruimwerk gebeuren. Elke keer is de aanhanger na afloop vol.´

Van planten heb ik weinig verstand. En dat is wel gek, want mijn vader was bloemist en tuinman

Maar ook op zaterdagen beperkt Gerhard zijn activiteiten tot onkruid wieden. En dat is er genoeg rond de kerk waar de Protestantse Gemeente Warffum-Breede-Usquert haar diensten houdt. ´We hebben op sommige plekken veel last van zevenblad. Dat is echt een woekerplant en moeilijk uit te roeien. Je bent er nooit klaar mee. Verder komt speenkruid veel voor en ontkiemen hier massaal essenzaden. Als je er op tijd bij bent, kun je ze makkelijk uit de grond trekken. En de paardenbloemen moeten eruit voor ze gaan pluizen.´

In de weelderige tuin staan veel stinsenplanten. ´Laatst waren hier nog mensen uit Haarlem die daar speciaal voor kwamen kijken.´

Sommige Warffumers noemen hem nog altijd meester of meneer

Gerhard was van 1969 tot 2000 directeur (tot 1985 ´hoofd van de school´) van cbs De Rank. ´Op die tijd kijk ik met heel veel plezier terug. De band met het onderwijsteam, het bestuur en de ouders was uitstekend.´

Hoewel hij inmiddels 19 jaar geleden afscheid nam en 77 jaar is, noemen sommige Warffumers hem nog altijd meester of meneer. Vindt-ie niet erg. Lachend: ´Ik ben Gerhard, zeg ik dan, maar zij hebben de verandering kennelijk nog niet verwerkt.´