Voor het eerst weer vers gras ruiken is voor Philip een mooi moment

De eerste keer maaien, de eerste snede van het land halen. Melkveehouder Philip Elsinga geniet ervan. ´Het is altijd een mooi moment om weer vers gras te ruiken. De eerste snede levert ook het meest voedzame gras op, zeer eiwitrijk.´

Philip (48), geboren en getogen op zijn boerderij aan de Voslaan ten zuidoosten van Winsum, beleeft het jaarlijks hoogtepuntje op tweede paasdag. De nieuwe maaier beleeft ook nog eens zijn vuurdoop, dat maakt deze dag extra bijzonder.

Eind april maaien is al aan de vroege kant

Welgeteld 120 Holstein-koeien heeft de Winsumer en 70 hectare land, waarvan 17 hectare bij Schaphalsterzijl. ´Op 30 maart zijn ze naar buiten gegaan. Zo vroeg heb ik nog niet eerder meegemaakt. Datzelfde geldt voor het maaien. Normaal is eind april al aan de vroege kant.´

´Ik maai steeds delen zodat er voor de koeien altijd genoeg te grazen is. Vandaag doe ik 14 hectare. Zo´n 4 hectare laat ik liggen omdat er slobeenden, futen en grutto´s broeden. Vanmorgen heeft Anne-Jan Staal van het Weidecollectief Groningen-West het land afgezocht op nesten. Alle boeren in dit gebied zijn hierbij aangesloten. Verder laat ik de randen, vluchtstroken, liggen en maai ik van binnen naar buiten zodra de kuikens uit zijn. Dat geeft hun de mogelijkheid een veilig heenkomen te zoeken.´

Speciaal voor de weidevogels staat bovendien 1 hectare van Philips land van 15 februari tot 15 juni onder water, een plas-draszone. De waterpomp bij het moerasachtig gebiedje is voorzien van zonnepanelen.

Voor hun vogelvriendelijke bedrijfsvoering krijgen de boeren een tegemoetkoming.

Kater Guus legt elke week 85 kilometer af in de nachtelijke uren

Guus struint wat af in 24 uur. Overdag is hij bij de boerderij, ´s nachts trekt hij erop uit.

Philip en zijn collega´s op de Meeden doen ook mee aan een predatieonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. ´Voor welke dieren zijn de weidevogels een prooi? Katten, steenmarters en waarschijnlijk ook de kiekendief. Vossen lopen hier nauwelijks.´

´Alle boerderijkatten zijn voorzien van een zender, ook onze kater Guus.´ De melkveehouder toont op zijn smartphone een kaartje van de landerijen ten zuiden van Winsum. Een wirwar aan blauwe lijnen laat zien waar zijn kater is geweest. ´Guus legt wekelijks in de nachtelijke uren 85 kilometer af. Hij loopt naar alle omliggende boerderijen. Om negen uur ´s avonds ligt hij nog lekker te slapen op de wagen in de schuur en ´s morgens is hij er weer. Je kunt concluderen dat het voor de weidevogels een goede zaak zou zijn als kattenbezitters hun dier ´s nachts binnenhouden.´

Het uitrusten van een steenmarter met een zender bleek geen succes. ´De onderzoekers vonden de zender terug in het rieten dak van een boerderij.´

Het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu (NPO2) besteedt in de aflevering van 18 mei aandacht aan het onderzoek. De opnamen zijn kortgeleden gemaakt, ook bij Philip.

Hij maait nog even door. Dochter Hanna (16) is inmiddels gearriveerd, zij gaat het gras schudden. Het inkuilen van het gras is gepland voor woensdag, want de dagen erna wordt regen verwacht. De koeien moeten nog tot de winter geduld hebben voordat ze ervan kunnen eten.