Harry houdt van hout en klassieke Groninger boerenschuur

Harry schaaft, Jaap (achtergrond) schuurt.

´T ZANDT Een fraai gezicht, de nieuwe gebinten bij een woning tussen Zijldijk en ´t Zandt. En die heerlijke houtgeur! Harry Aalberts (67) bouwt er een klassieke Groninger boerenschuur. Hij neemt de gebinten en dakconstructie voor zijn rekening. De bewoner doet later zelf de muren en het dak.

Hout, het is Harry zijn grote liefde. Het is niet voor niets dat hij al in 1978 in Leermens zijn bedrijf Aalberts Hout begon. Op zijn website (zie linkje onderaan) blijkt dat het bouwen van boerenschuren slechts een klein onderdeel is van zijn activiteiten.

´Hout is het duurzaamste bouwmateriaal. En Groninger boerenschuren zijn cultureel erfgoed, ze horen bij het Hogeland, zoals kerken en wierden.´

´Het is zo jammer dat de kennis wegvloeit. Ik ken niemand die de schuren nog maakt, terwijl er genoeg particulieren zijn die er eentje willen. En ook ik heb niet het eeuwige leven. De provincie en gemeenten zouden de bouw ervan moeten stimuleren. Onbegrijpelijk dat het niet de aandacht krijgt die het verdient.´

´Deze schuur wordt zeer aardbevingsbestendig. Dat is mooi meegenomen in dit gebied. Hij krijgt een oppervlak van 800 vierkante meter en rust op in totaal slechts 1,5 vierkante meter. Bij een beving buigt het larikshout mee.´

Ambachtelijk werk, maar wel met gebruik van moderne machines.

De vakman heeft voor de trouwe Mijn Hogeland-lezers een bekende als helper, beeldend kunstenaar Jaap van Meeuwen uit Uithuizermeeden. ´Ik probeer Harry zo min mogelijk in de weg te lopen´, grapt hij. ´Het leek me leuk het proces van het bouwen van zo´n schuur eens te volgen. Daarom loop ik een paar dagen mee. Het is leuk en zwaar werk. Mijn gedachten dwalen soms af, dat is een beetje een kunstenaar eigen. Maar voor dit werk is dat beslist geen goede eigenschap.´

De opdrachtgever is evenals Harry en Jaap laaiend enthousiast over de Groninger boerenschuur. ´Dit huis dateert van 1725 en staat op historische grond. Ik zou niet weten wat daar anders bij past. Een stalen schuur kan echt niet. Dat kun je je toch niet voorstellen op deze plek?´

www.aalberts-hout.nl