Emigreren naar Canada, maar eerst feestvieren aan het Reitdiep

Esmee, Jonas en Niels bij het Reitdiep. Pepijn ligt nog op één oor.

Een bijzonder feest, en dat was het. Niels (42), Esmee (40), Pepijn (13) en Jonas (11) Heij uit Oldehove vierden dit weekend bij Roodehaan hun emigratiefeest. Met honderd familieleden, kennissen en vrienden uit het hele land was het een gezellige bedoening aan het Reitdiep.

Zondagmorgen is Niels druk bezig met het bakken van eitjes voor de gasten die overnacht hebben in tenten en caravans. ´We hebben gisteravond vuurtjes gestookt, gebarbecued en de kinderen hebben gezwommen in het Reitdiep. Het was ontzettend gezellig. De diehards, ongeveer de helft, hebben hier overnacht. We drinken nog koffie en ontbijten en dan is het feest voorbij´, vertelt Esmee.

´Dit leek ons een mooie en geschikte plek voor het feest. We komen hier vaak voor de liveconcerten op Camping Roodehaan. We huren dit terrein twee dagen van Teus en Karin. Zij zijn heel geschikt.´

Uitgerekend vandaag (1 juli) is haar eerste dag als vrijwillig werkloze. ´Ik werkte bij de gemeente Winsum als Wmo-consulent, Niels bij een IT-bedrijf in Vianen. We hebben het in Oldehove naar onze zin, maar gaan het avontuur aan.´

Het gezin vertrekt op 24 juli naar Canada, waar ze een huis gehuurd hebben in de provincie Brits-Columbia. ´We wonen straks in het bos en kijken uit over de Rocky Mountains. Van de jongens mag het snel winter worden, want je kunt er heerlijk skiën.´

Esmee stort zich in Canada op het bakken en verkopen van appeltaarten

´Drie jaar lang hebben de voorbereidingen geduurd. Vooral het aanvragen van visa duurt ontzettend lang. Twee maanden geleden kregen we ze pas en toen hebben we direct ons huis aan de Schoolstraat te koop gezet. We hopen dat we het nog deze maand kwijtraken. Wat dat betreft waren we wel een geschikt gezin geweest voor het tv-programma Ik Vertrek

Kan de woning uiteraard niet mee, de groene eend van Esmee rijdt straks gewoon rond in Noord-Amerika. ´Het is mijn eerste autootje, gekocht in 2001. Mijn vader, Niels en ik hebben het al eens gerestaureerd, maar het blijft een Franse auto. De roestplekken moeten we nodig wegwerken.´

Niels gaat aan de slag bij een vriend die al langere tijd een IT-bedrijf heeft in Canada. Esmee stort zich op appeltaarten. ´Die wil ik daar verkopen, dat heb ik hier ook gedaan. Canadezen hebben mij dat geadviseerd. Ze zijn daar gek op huisgemaakte producten. Je hebt daar in de zomer tal van boerenmarkten en daar probeer ik de mensen warm te maken voor mijn product.´