Frans (15), de benjamin onder de mannen van ´Dorsgarnituur´

Frans werpt tijdens een korte pauze een blik op zijn smartphone.

De mannen van Stichting Dorsgarnituur Marne-Halfambt vinden het geweldig dat-ie meehelpt. Jonge aanwas kunnen ze maar wat goed gebruiken.

De 15-jarige Frans Hegge uit Kloosterburen is zaterdag (3 augustus) met afstand de jongste in het gezelschap van 60-plussers.

De tiener steekt de handen uit de mouwen in Leens, waar de vrijwilligers ´s middags zomerrogge zichten en de schoven in hokken zetten.

Tijdens het Historisch Oogstfestival bij Museum Borg Verhildersum, zaterdag 10 en zondag 11 augustus, gaan ze het gewas dorsen.

Akkerbouwer Herman Hegge is voorzitter van Stichting Dorsgarnituur Marne-Halfambt. Dat is niet de reden dat zijn zoon vrijwilliger is.

Frans: ´Thuis kijk ik weleens in het familiealbum. Daarin staat een prachtige foto van mijn opa met zijn zichtmachine. Ze hebben ook een keer bij ons thuis gezicht. Dat was mooi om te zien. Dat wil ik ook doen, dacht ik.´

Dat de andere mannen stukken ouder zijn dan hem maakt Frans niets uit. ´We hebben het hartstikke gezellig.´

Hij is vastbesloten om later boer te worden. ´Ik ben al aan het sparen voor een eigen trekker.´

Het zichten gaat ondertussen moeizaam. Jan Kool (79) uit Baflo: ´Er staat te veel onkruid, daarom maait de machine slecht. Eigenlijk is de rogge nog niet rijp, maar we moeten voor onze demonstratie op het oogstfestival een product hebben.´

Rogge wordt heel weinig verbouwd op klei, zegt Jan. ´Op de zandgronden in Drenthe zie je het meer.´

De stichting kreeg de afgelopen week goed nieuws te horen. Hun trots, een stoomlocomobiel uit 1939, mag voor restauratie naar Engeland. Keurmeesters gaven hun goedkeuring. In 2015 is er voor het laatst mee gedorst.