Henk Derks, VW-fanaat in hart en nieren

Henk bij zijn Combi Deluxe uit 1962.

Henk Derks is VW-fanaat, en geen kleintje ook. ´Het is een gevoel, je wordt ermee geboren. Altijd ben ik gek geweest op Kevers. Op mijn 19de reed ik al in eentje rond uit 1973.´

De liefde van de ondernemer (installatiebedrijf Derks) uit Hornhuizen voor Kevers raakt nooit bekoeld. ´De auto is een icoon. Mensen reageren altijd blij als je voorbijkomt. Iedereen lacht en groet je. En je hebt veel aanspraak.´

Zo ook in Houwerzijl waar Henk op een zaterdags tochtje over het Hogeland een van zijn vele stops maakt en een praatje maakt met een bekende. Zijn vervoermiddel is dit keer een prachtig oranjerood VW-busje, een Combi Deluxe uit 1962. Geen Kever dus.

´Het busje is van een kerkbestuur in Mechelen geweest en ik hoorde dat het te koop stond bij een plaatselijke dealer. Ik was net terug in Hornhuizen van een rit naar Frankrijk om een bus te bekijken en ben direct teruggereden naar België.´

Henk in zijn loods bij zijn ongerestaureerde Kever (ovaal) uit 1954. Alles is nog origineel. Een pareltje, aldus de eigenaar. ´De startmotor is kapot, ik dacht eerst het vliegwiel. Dit is snel gepiept.´

De 9-persoons Combi Deluxe is sinds afgelopen zomer zijn eigendom. In Drachten wordt de T1 Transporter deze maand voorzien van een nieuw motorblok en assen. Want Henk heeft grote plannen.

´Ik ben afgelopen maand 50 geworden en ga vier tot zes weken op reis. Mijn gezin laat ik thuis. Doel is om te genieten en tot rust te komen.´

´Bij mijn bedrijf zijn het tropenjaren. Het is megadruk door de energietransitie. De vraag naar zonnepanelen en warmtepompen is enorm. Ik ben nu al bezig met de planning voor 2023. Niet normaal. Ik kijk daarom erg uit naar mijn vakantie.´

´Al jaren loop ik rond met dit plan. Het klinkt mooier om zoiets te doen als je 50 bent in plaats van bijvoorbeeld 48. De grens van 50 doet me trouwens weinig. Tien jaar geleden voelde ik me soms ook 50, een andere keer 30. Maar ik heb wel een heel leven achter de rug hoewel ik nog maar 50 ben.´

´Begin juni vertrek ik. Met het busje zou ik zonder de aanpassingen niet op en neer naar Frankrijk kunnen. Je moet wel mee kunnen komen in het verkeer. Hij rijdt nu maximaal 75, 80 kilometer per uur, je moet twee handen aan het stuur hebben en er moet niet al te veel wind staan.´

Henks roots liggen in Drenthe (geboren in Emmen, opgegroeid in Assen). Niet vreemd dus dat Bartje een plekje heeft op het dashboard.

´De eerste bestemming is Ardèsche, waar een vriend een camping runt. Ik ga hem een week helpen. Patat bakken en zo. Hij regelt voor mij een mooie staplek. Vervolgens ga ik wat noordelijker, naar Pierre, een Fransman met een champagneboerderij en een enorme VW-verzameling. Hij heeft ooit een Ragtop uit 1962 van mij gekocht.´

´Daarna bekijk ik de bouwwerken van Ferdinand Cheval. Ferdinand was een postbode in de 19de eeuw. Stenen die hij onderweg vond nam hij mee in zijn fietstassen om er uiteindelijk een kasteel van te bouwen. Een toeristische trekpleister van jewelste. Via de kust van Bretagne rijd ik waarschijnlijk terug naar Hornhuizen, naar Leontien en de kinderen.´

Henk is een echte Frankrijk-ganger. ´Frankrijk is bij mijn weten het enige land waar je om zes uur ´s morgens in elk dorp brood en koffie kunt kopen. Voor iemand die elke dag om vijf uur, halfzes opstaat is dat geweldig. En elk dorp heeft een camping waar je voor paar euro kunt staan.´

Op dit moment heeft Henk vier Kevers en de Combi Deluxe. Zijn spaarzame vrije tijd gaat eraan op. ´Dat gebeurde al in de jaren dat ik bij Defensie werkte. Met een kameraad sleutelde ik elke avond aan Kevers in een loods die we huurden. Toen ik hier kwam wonen in 2000 stond de tuin er vol mee, die had ik allemaal meegenomen uit Boekel.´

´Ik handel er wat in. Als de combinatie bouwjaar en prijs interessant is, rijd ik er overal voor naartoe. Ik maak ze rijklaar en verkoop ze. Met het geld dat ik ermee verdien heb, heb ik het busje gekocht. Een flinke investering.´

Henk is niet de enige Kever-fanaat in Hornhuizen. Sterker, naast hem woont er eentje: Jan Wierenga. En dat is geen toeval.

De rode Kever is al 25 jaar van Henk. Het koetswerk van zijn auto’s doet zijn dorpsgenoot Tristan van der Stel.

´Dat is een mooi verhaal! Toen ik hier kwam wonen, las ik een krantenadvertentie waarin een kever werd aangeboden in ´t Zandt. Ik erheen. Het leverde mij twee Kevers en een hoop onderdelen op, want het bleek om een garagebedrijf te gaan dat ermee gestopt was.´

Het klikte direct, ´s avonds is hij gelijk blijven eten

´Ook Jan zag die advertentie en belde die mevrouw, die hem vertelde dat iemand in Hornhuizen hem net voor was geweest. Jan woonde in Kruisweg en zei niemand in het buurdorp te kennen met een kever. Nieuwsgierig geworden nam hij direct een kijkje en zag in mijn garage een kever staan. Wij raakten in gesprek. Het klikte direct en ´s avonds is hij gelijk blijven eten. We zijn dikke vrienden geworden. Samen reizen we stad en land af om Kevers te kopen.´

Maar dan ben je nog geen buren. ´Nee, ik kwam er op een gegeven moment achter dat het huis van onze buren te koop kwam te staan. Direct Jan gebeld, die was op een festival in Duitsland. Ik zei: Jan, je wordt mijn nieuwe buurman.´