PUUT, het sfeervolle winkeltje van Dana in de Westerstraat

Dana in de winkel met dochter Door.

De Westerstraat – een van de pareltjes van Winsum – is er weer een stukje fraaier op geworden. Dana Ebbekink is op nummer 1 haar winkel PUUT begonnen.

Dana en haar gezin – partner Freek Wilkens en kinderen Teun (6) en Door (3) -wonen sinds april 2020 in het van 1600 daterende pand. PUUT (vol spullen met een verhaal) is sinds begin maart open. Ze verkoopt er tweedehands kinderkleding, boeken, kraamcadeautjes en andere hebbedingetjes.

Gekozen voor iets wat past bij de gezinssamenstelling

´Het is zo gegroeid´, zegt Dana (37). ´We woonden in Groningen en zochten een plek waar we meer konden dan alleen wonen. Uiteindelijk is het dit huis geworden. Toen zijn we gaan nadenken wat we hier zouden kunnen doen. Een B&B of verhuur van ruimtes voor workshops. We hebben gekozen voor iets wat past bij de gezinssamenstelling, waarbij het niet erg is dat de kinderen er rondrennen.´

´Er is in het dorp weinig op het gebied van kinderkleding te vinden. Mijn overbuurvrouw verkoopt tweedehands dameskleding en adviseerde mij direct te beginnen toen ik haar over mijn plannen vertelde. Klanten vragen haar vaak om er kinderkleding bij te gaan doen, maar dameskleding heeft haar voorkeur.´

De naam PUUT schudde ze uit haar mouw. ´Het moest iets Gronings zijn, omdat we hier in het prachtige Noorden wonen en leven.´

Inmiddels heeft ze meer dan zestig inbrengers van kinderkleding, ze komen zelfs van buiten de gemeentegrenzen. En de winkel kent een prima start, ondanks de coronamaatregelen. ´Vrijdag en zaterdag ben ik open. Tot nu toe heb ik alle vrijdagen en zaterdagen elk halfuur een klant kunnen inplannen.´

Voor wat betreft de kleding is ze selectief. De kleren moeten netjes, schoon en niet kapot zijn. ´Kleren die je zelf ook zou kunnen kopen. En dat doe ik ook wel voor mijn dochter. De inbrenger krijgt een deel van de opbrengst. Kleren die niet verkocht worden, gaan uiteindelijk naar kledingbank Maxima. Geld dat inbrengers niet ophalen, is bestemd voor een goed doel. Dat is altijd kindgerelateerd, bijvoorbeeld een bijdrage voor een activiteit voor kinderen. Alles wat ik doe is gerelateerd aan kind en evenement. Van oorsprong ben ik event manager.´

Dana doet de winkel naast haar vaste baan bij Humanitas. ´Elk jaar maak ik 400 kinderen blij met een vakantieweek in Drenthe. De 160 vrijwilligers ondersteun en faciliteer ik.´

De winkelcollectie omvat ook items van Groningse makers en ontwerpers. ´Hier heb ik bijvoorbeeld veganistische zeepjes met daarin verstopt een Playmobil-poppetje. Dat moet kinderen stimuleren om de handen te wassen. Er is nog plaats voor producten. Mensen kunnen zich melden en in een gesprek bekijken we of het in mijn concept past.´

Zeker in deze tijden is aandacht hebben voor elkaar belangrijk

Het lokale aspect, duurzaamheid, tweede leven en toegankelijkheid noemt Dana als belangrijke uitgangspunten. ´De kleding is bijvoorbeeld voor een meeneemprijs. Aan tweedehands kleding kun je geen hoge bedragen hangen. Een verkoopsite zou ik nooit beginnen. Het is minder duurzaam en te arbeidsintensief. Hier kunnen klanten alles rustig bekijken en beoordelen. Een winkel is ook in sociaal opzicht belangrijk. Mensen ontmoeten elkaar en kunnen een praatje maken. Zeker in deze tijden is aandacht hebben voor elkaar belangrijk. Dat krijg je online niet, op deze manier wel.´

Het gezin voelt zich vanaf het begin thuis in Winsum. ´Het is hier heerlijk wonen. We vielen vorig jaar met de neus in de boter. We woonden hier net toen Winsum werd uitgeroepen tot Allermooiste dorp van Nederland.´