Bescheiden ´Bakker Bram´ verheugt zich op zijn nieuwe avontuur

De bakkerswinkel van Rutgers in Winsum is niet meer. Na bijna 31 jaar wacht Bram van der Land (54) een nieuwe uitdaging. De muzikale filiaalchef gaat per 1 maart aan de slag bij Tuin Totaal. Nooit meer achter de broodsnijmachine, maar op de heftruck en shovel.*

Het ging de laatste weken nergens anders meer over in de winkel aan de Hoofdstraat Winsum. En dat afgelopen zaterdag de laatste verkoopdag was, heeft ´Bakker Bram´ geweten.

´Het was zelfs drukker dan met kerst. Het leek wel een doorlopende receptie, niet te filmen. De klanten kwamen met bloemen, kaartjes, worsten, chocola, cadeaubonnen en bierpakketten aanzetten. Dat was toch wel een verrassing.´
Zijn partner Sjoukje (Dijkstra): ´Twintig bossen bloemen, we kunnen wel een winkel beginnen.´

Er hoeft geen knopje om

Zij kijkt niet gek van op die vele blijken van waardering. ´Dat blijkt ook uit wat de mensen voor liefs op de kaartjes schreven. Bram is iemand die altijd vriendelijk is, klaarstaat en een luisterend oor biedt. Mensen vertelden hem altijd alles. Bram straalt betrouwbaarheid uit. Hij ging ook nooit met tegenzin naar het werk. Ook direct na de vakantie ging hij weer vrolijk aan de slag, terwijl ik er zelf altijd wat tegenaan hik.´
Bram: ´Ach ja, ik hoef mijn best er niet voor te doen. Er hoeft geen knopje om.´

Bram en zaterdagkracht Joyce Kolkena op de laatste dag. Zondag was Bram ook present om de winkel, die te huur staat, schoon te maken.

In de winkel hing altijd een zwart-witfoto uit 1967, met daarop Bram met zijn vader Henk. Bram, 1 jaar oud, proeft speculaas. Want wat niet iedereen weet, is dat zijn opa en naamgenoot op deze plek in de jaren vijftig een bakkerij begon. ´Mijn vader heeft de zaak op den duur overgenomen, samen met mijn oom Gerrit. In 1974 zijn ze ermee gestopt. Vanwege lichamelijke klachten en het was moeilijk om aan personeel te komen.´

De zaak (met woonhuis, tegenwoordig het Jacobijnenhuis) bleef nog tot 2000 eigendom van de familie Van der Land. Na een fotozaak, tapijthandel, meubeltoonzaal, lp-winkel en kapper kwam er in 1990 weer een bakkerszaak in.

Mijn vader zei altijd: word geen bakker

´Mijn vader zocht een nieuwe huurder omdat Tiny´s Salon naar de overkant van de straat verhuisde. Hij kwam wel bij bakker Rutgers in Baflo, die hem vertelde dat een derde van zijn klanten uit Winsum kwam. Het resultaat was dat Rutgers een filiaal in Winsum begon en ik er aan de slag kon. Eerder werkte ik voor een uitzendbureau. Het was een mooie tijd, in het begin was het hectisch. Je wist niet wat je kon verwachten. Je moest jezelf zien te redden. Kijk maar hoe je het doet, zeiden ze in Baflo.´

´Mijn vader zei altijd: word geen bakker, want dan ben je slaaf van je werk. Maar dat ben ik dus ook niet geworden.´

De sluiting was voor Bram geen verrassing. Anne Rutgers had weleens door laten schemeren dat hij niet tot zijn zeventigste wilde doorwerken. Met Pasen sluit ook de bakkerij met winkel in Baflo.

Bram werkt dus niet meer op de plek waar hij is opgegroeid. Beslist geen sentimenteel gedoe. ´Het is gewoon afgelopen, klaar! Op naar het volgende avontuur.´

Dat speelt zich ook in Winsum af. Per 1 maart gaat hij aan de slag bij Tuin Totaal, het bedrijf van Bob Sennema op bedrijventerrein Het Aanleg. Bram heeft er zin in. ´Ik ben een paar keer langs geweest om te praten en te kijken. Het voelde goed.´

*Medio februari zijn de plannen gewijzigd. Bram komt per 1 maart in dienst bij Just in Case in Baflo.

Bram drumt al van kinds af aan. ´We oefenden altijd in de schuur achter de bakkerij. We dachten dat het nauwelijks buiten te horen was, maar afgelopen week zei een buurvrouw uit de Havenstraat dat het elke middag feest was. Ze vond het gelukkig wel gezellig. Tegenwoordig zou dit niet meer kunnen.´
Bram maakt momenteel deel uit van de negenkoppige formatie Little Sisters. Door corona liggen de repetities en optredens stil. Anderen roemen zijn drumkwaliteiten, zelf is Bram bescheiden. ´Dat zeggen anderen, ik hoef er niks voor te doen.´ Sjoukje: ´Bram is gewoon goed, hij krijgt altijd goede kritieken.´
De deur naar de studio/oefenruimte van Bram bij hem thuis aan de Gouw in Winsum. De ruimte is volgestouwd met muziekinstrumenten die Bram kan bespelen: gitaren, synthesizers, elektronisch drumstel en een Kelstone, een elektrische gitaar en basgitaar in één die als een piano bespeeld wordt.