Alfred mijmert wat af in zijn verwilderde tuin

De klus zit er weer op: maaien, harken en gras wegbrengen.

Alfred ten Hoeve (63) houdt ervan om mijmerend rond te lopen in zijn eigen tuin, over een speciaal daarvoor gemaaid pad. ´Deze keer leverde de maaibeurt zes kruiwagens met gras op, meestal zijn het er wel tien´, zegt Alfred als hij net de laatste vrachtje heeft afgeleverd bij de boer. ´Die voert het aan zijn koeien, een nuttige bestemming van het gras.´

Alfred woont sinds 1981 midden in Stitswerd, naast de middeleeuwse Georgiuskerk. Tot 2012 hadden hij en zijn vrouw nauwelijks grond bij hun huis. Dat veranderde toen ze bijna een halve hectare konden kopen van de familie Stol van de prachtige Ockemaheerd, bij de entree van het dorpje.

´Die wens was er al langer, maar eerst moest daarvoor de beklemming worden afgekocht. De familie Stol en wij zijn daar zeven jaar mee bezig geweest. Alle erfgenamen moesten zelfs tot in Canada worden opgespoord, akkoord gaan en naar de notaris. Uiteindelijk is het gelukt.´

De laatste zes jaren laat de docent wiskunde/natuurkunde (Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in Appingedam) zijn strook grond verwilderen. ´Door de verschraling van de grond verdwijnt langzamerhand het raaigras. Inmiddels groeien er vele soorten gras en bloemen.´

´Een vriend heeft deze week op een avond vlindervallen neergezet en de volgende dag weggehaald. Ze zaten vol met nachtvlinders. Er waren meer soorten dan hij verwacht had en er zaten bijzondere bij.´

Alfred met kat Jip.

Grenzend aan de strook van Alfred lopen koeien in een weiland. Opvallend is een verhoogd gedeelte. ´Waar we nu staan is de wierde afgegraven, die grond was vroeger veel geld waard. Het verhaal gaat dat die verhoging een armenlapje is, voor mensen die niet op het kerkhof werden begraven omdat ze geen geld hadden of niet naar de kerk gingen.´

Al mijmerend en genietend van het uitzicht brengt Alfred veel tijd door in zijn tuin. Wandelen is zijn andere grote hobby. ´Alle paden op het Hogeland heb ik bewandeld. Ooit heb ik het Pieterpad gelopen en dat verlengd tot in Frankrijk, tot Nice. Met een bevriende collega loop ik het langste natuurpad van Nederland, van Delfzijl naar Goirle in Noord-Brabant. We lopen etappes van 30 tot 35 kilometer. We zijn tot Zuidwolde in Drenthe gekomen. Vanwege corona is er dit jaar niks van gekomen. Maar dat komt wel weer.´