Een pracht van een kraam dankzij carnaval

Een lust voor het oog, de kraam in de vorm van een boerenschuur van Bonne Poelma in Wierhuizen, bij Pieterburen.

´Vaak zie ik mensen stoppen om een foto te maken. Niet dat ze dan altijd wat kopen hoor, helaas. Of het door de nieuwe kraam komt weet ik niet, maar de verkoop ligt wel iets hoger dan in andere jaren´, vertelt Bonne (22), laatstejaarsstudent aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden, zeg maar de hogere landbouwschool.

Het bouwwerk is afkomstig van de carnavalswagen van wijk De Schuimhappers, die er in februari een tweede prijs mee in de wacht sleepte tijdens de optocht in Kloosterburen. ´De eer gaat  naar de jongens die zich met name met het hout bezighouden. Zelf hou ik me altijd bezig met metaal. Ben tenslotte boer hè.´

Een straatnaambord dat familie schonk aan zijn ouders en volgens Bonne op sommige navigatiesystemen en websites terug te vinden is.

´Normaal breken we alles af na afloop, maar dit vonden we zonde. We hadden het er al over om er bijvoorbeeld een kippenhok van te maken. Toen kwam ik op het idee om het als verkoopstalletje te gebruiken, want mijn oude was af. Zo´n boerenschuur past mooi langs de weg. Wie weet wat de wijk in de toekomst nog eens bouwen gaat…´

Het was niet een kwestie van neerzetten langs de weg en klaar. ´Twee dagen ben ik er nog mee bezig geweest. Verspijkeren, bijverven, verstevigen. De schuur was drie keer zo lang, dus heb ik de motorzaag erin gezet. Met een plaat heb ik de achterkant afgewerkt. Het dak was van geverfde bierviltjes, niet echt degelijk materiaal voor iets dat in weer en wind staat. Van de winter moet ik trouwens weer bezig, want de verf bladdert af.´

Bonne heeft al jaren een verkoopstalletje, eerst voor de verkoop van narcissen en tegenwoordig ook voor aardappelen, pompoenen en uien. Ooit is zijn moeder ermee begonnen langs de weg tussen Broek en Pieterburen voor de verkoop van kalebassen uit de moestuin.

Een bordje op de kraam van Bonne.

De student zit al samen met zijn ouders (Theo en Anneke) in de maatschap. Theo heeft er al twintig jaar een bedrijf bij, Poelma Computer Service. Bonne wil zich na zijn studie volledig richten op het akkerbouwbedrijf. ´De bedoeling is om binnenkort op één perceel volledig om te schakelen naar biologisch. Dat is in mijn overtuiging de enige manier om er in de toekomst volledig van te kunnen bestaan. Ook is het een leerzame uitdaging! Daarbij is het de bedoeling om zoveel mogelijk samen te werken met collega´s om de kosten te drukken.´

´Op een biologisch bedrijf is het raadzaam aan gewasspreiding te doen om minder kans te hebben op bijvoorbeeld schimmel- en bodemziektes. Maar ik vind het ook veel interessanter dan je te richten op slechts één hoofdgewas, bijvoorbeeld pootaardappelen. Verscheidene gewassen heb ik op het oog. Aardappelen, peen, uien, pompoenen.´