In De Woldtuin komen de schoffel en schep er niet aan te pas

Quinten plant een asperge.

Op een zomerochtend plant Quinten Messemaker asperges in De Woldtuin. Extreem ecologisch tuinieren is het credo. ´Geen gif en we doen niet aan bodembewerking. No dig. Graven is niet nodig. De schoffel en schep komen er niet aan te pas.´

De Woldtuin ligt aan de Wolddijk in Bedum en maakt deel uit van Verbaarum, de savanneboerderij van Christa Verver en Remco Baar. Een agro-ecologische boerderij met wellness en overnachtingsmogelijkheden in safaritenten.

´Het totale terrein van plusminus 1 hectare is een voedselsavanne. Rechte lijnen met (fruit)bomen en struiken met veel open stukken ertussen.´

Voor de moestuin is Quinten (28) verantwoordelijk. Twee jaar geleden was het nog grasland. Christa en Remco hebben eerst rijen bomen aangeplant. Sinds vorig jaar januari vindt dankzij Quinten de metamorfose plaats naar een moestuin.

´Op het grasland zijn dikke lagen compost aangebracht. Het gras gaat dan composteren. Daar krijg je heel dikke aardappelen, aardbeien en kolen van. Alles wat je kan telen, probeer ik te telen. Niet alles lukt en dat accepteer ik. Er blijft voldoende over de de klant.´

Liefhebbers kunnen een groenteabonnement nemen. ´Mensen worden lid van De Woldtuin. Inschrijven kan via onze website. Je betaalt vooraf voor het hele seizoen. Elke week mag je je groente komen halen: 28 weken lang, van mei tot november. Wij oogsten alles, leggen het klaar in de marktkraam bij de boerderij. De abonnees mogen hun eigen weekpakket samenstellen. Wij hebben nu 18 leden, ons streven is 25.´

Woensdag en zaterdag zijn de ophaaldagen. ´Verser dan vers kun je het niet krijgen. Kort voordat de mensen komen, maak ik een rondje door de tuin en oogst alles wat los en vast zit.´

De moestuin is 750 vierkante meter groot en verdubbelt nog in oppervlakte. ´Met 1500 vierkante meter kan ik alles in mijn eentje behappen en hoef ik geen personeel aan te nemen.´

Quinten woont met zijn vriendin Jildau Canrinus in een tiny house. ´Het huisje hebben we tweedehands gekocht en hierheen laten brengen. Sinds mei vorig jaar wonen we grenzend aan De Woldtuin.´

´Het werk probeer ik in vijf, zes dagen per week te doen. De realiteit is dat het in minder dagen moet vanwege andere bezigheden zoals spreken over landbouw op bijeenkomsten. Duidelijk maken dat landbouw ook op een andere wijze kan.´

De roots van Quinten liggen in Den Haag. Hij studeerde ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. De biodynamische opleiding Warmonderhof in Dronten maakte hij niet af. ´Ik ben te eigenwijs. Daar ploegen ze voor de winter. Ouderwets en onnodig. De bodem hoef je niet te bewerken om hem productief te krijgen. Sterker: die wordt zelfs productiever als je hem geen geweld aandoet.´

Quinten besloot te reizen, fietste vijf maanden rond in Nieuw-Zeeland. ´Daar ben ik tot de conclusie gekomen dat ik zoiets zoals De Woldtuin wilde gaan doen.´