Anneke schildert ´per ongeluk´ het hoeske van Jan Praai

Marleen geeft Anneke enkele aanwijzingen.

Zonder dat ze het weet, schildert ze een van de beroemdste huisjes van Winsum: het hoeske van Jan Praai* aan de Westerstraat.

Anneke de Vries (73) zit op een zaterdag langs het Winsumerdiep om dit deel van Obergum op doek vast te leggen. ´Dit plekje heb ik zelf gekozen. Je hebt vanaf hier een prachtig doorkijkje. Van het hoeske van Jan Praai heb ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord.´ Maar Anneke is ook geen Winsumer, ze woont al een halve eeuw in de voormalige schoolmeesterswoning in Saaxumhuizen.

´Ik zit vijf jaar bij Marleen Bakker op cursus, ze geeft les in de Blauwe Schuit. We hebben tussen de middag geluncht in café J&A, waar we straks ook de nabespreking hebben´, zegt Anneke.

In haar buurt zijn nog vijf amateurschilders actief: allemaal deelnemers aan de workshop van de kunstschilder uit Sauwerd.

Marleen komt erbij staan om haar cursist aanwijzingen te geven over met name het kleurgebruik. Anneke heeft nog ruim een uur om haar werk te perfectioneren.

De kunstschilder geeft al zeven jaar schilderlessen. Marleen: ´Vaak gaan we aan het eind van het cursusjaar naar buiten, ter afsluiting van het jaar. Vanwege corona hebben we dit jaar heel veel buiten geschilderd, in de hele provincie. Dit is de eerste keer in Winsum. Hier kijk je tegen gevels aan, zelf werk ik het liefst in het weidse landschap.´

´Schilderen is niet alleen een kwestie van kijken, het is vooral de techniek. Hoe creëer je perspectief en hoe ga je om met licht en donker, en kleur. Als de cursisten daarvan iets opsteken en er meer grip op krijgen, vind ik dat top.´

*Jan Praai, alias Jan de Wit, was een dorpsfiguur die met zijn moeder in het huisje aan het Winsumerdiep woonde. Door verdrinking achter zijn huis kwam hij in 1966 om het leven, 64 jaar oud. Vermoed wordt dat hij te diep in het glaasje gekeken had.
Het huisje staat vaker op doek, vanuit ongeveer hetzelfde standpunt. Dat deden onder anderen Johan Dijkstra (1896-1978), Jan Gerrit Jordens (1883- 1962) en Riekele Prins (1905-1954). Alle drie waren ze lid van kunstenaarscollectief De Ploeg.