Brigitte, de clown van zondag, veegt maandag haar straatje schoon

Het regent en de wind is stevig, toch is er maandagmiddag in de Hoofdstraat in Kronkeldörp (Kloosterburen) opvallend veel bedrijvigheid. Bewoners vegen hun straatje schoon. Brigitte Korhorn is een van hen. ´De confetti vind je het hele jaar terug in huis.´

Voordat de veegauto langskomt, vegen de bewoners de overblijfselen van de carnavalsoptocht van het trottoir op straat. Hond Bram, een kruising tussen een Friese stabij en een Duitse staande, kijkt toe hoe zijn bazin met de veger in de weer is. ´Het was gisteren een mooie optocht van hoog niveau´, blikt Brigitte terug. ´Door het slechte weer waren er helaas minder toeschouwers dan normaal.´

Brigitte nam zoals altijd zelf ook deel aan het hoogtepunt van het carnavalsweekend. Dit keer als clown. ´Het was een eerbetoon aan Cees van Noort, de oprichter van carnavalsvereniging Oldeclooster. Hij heeft veel voor het dorp betekend en liep jaren mee, vaak als een trieste, verdrietige clown. Zijn pak en pruik heb ik gedragen.´

Dinsdagavond wordt het carnaval afgesloten met het Deurzettersfeest, dat is voor de echte doorzetters. Daar hoor ik niet bij

Zij herinnert zich de sneeuwwinter van 1979, toen de carnavalsoptocht moest worden uitgesteld en werd verplaatst naar vastentijd. ´Niet gepast, vonden sommigen en er werd behoorlijk ophef over gemaakt. Cees haakte daar toen als clown op in. Voor mij als clown was het gedoe rond dorpscoöperatie Klooster&Buren het thema.´

Eerder die middag blies Brigitte nog op de tenorsax in het dweilorkest van muziekvereniging Sint Caecilia. ´Vlak voordat de optocht begint, houdt het orkest er altijd mee op. Er zitten te veel muzikanten in die ook meedoen aan de optocht.´

Voor haar zit het carnaval er maandagavond op. ´Samen met mijn schoonzus Klazien ga ik nog naar Rosenmontag. Dinsdagavond wordt het carnaval afgesloten met het Deurzettersfeest, dat is voor de echte doorzetters. Daar hoor ik niet bij.´