Werken als vrijwilliger in misschien wel het onbekendste bosje

John bezig bij de entree van het bosje.

John van den Berg (65) uit Baflo onderhoudt als vrijwilliger misschien wel het onbekendste bosje van het Hogeland: het 6 hectare grote perceel van Staatsbosbeheer tussen Rasquert en Breede.

John haalt deze ochtend de kuilen uit het deels onverharde pad dat er tussen de graanvelden naartoe leidt. ´Het is nu mooi droog, maar als we regenachtig weer krijgen, zijn die kuilen vervelend.´

Staatsbosbeheer legde de zogeheten kleibosjes in de jaren zeventig aan om meer diversiteit in het Groninger landschap te brengen. ´Dit bosje is in vieren opgedeeld. Vooraan staan de populieren en de abelen, achteraan de wilgen en esdoorns´, zegt John.

´Zijn´ bosje ligt nu geïsoleerd, als een groene oase in het landschap, tegen het spoor aan. Vanaf de provinciale weg is het niet te zien, wel vanaf de parallelweg. Van hem mogen er wandelpaden komen tussen de bosjes van Breede en Rasquert, zodat meer mensen ervan kunnen genieten.

Tien jaar is de gepensioneerd laborant inmiddels vrijwilliger. ´Ik doe het  pro Deo, mag graag in de natuur zijn en ben gek op vogels. Er werd vrijwel niets aan het bosje gedaan wegens gebrek aan mankracht en toen heb ik mij aangemeld. Staatsbosbeheer stelt gereedschap en kleding beschikbaar.´

Jarenlang hebben hier én een buizerd én een havik gebroed. Dat is bijzonder

´Het is heerlijk om op deze plek alleen te werken. Een paar keer per maand ben ik hier te vinden. Ik doe snoeiwerk, houd bij welke plantjes en vogeltjes er zijn en controleer of alles oké is. Aan het eind van het jaar krijgt Staatsbosbeheer de gegevens van mij.´

´De laatste tijd houden zich hier jongeren op. Hooguit 14, 15 jaar oud aan het afval te zien: colablikjes, papier en resten van Mentos. Ze stoken af en toe een vuurtje. Verder komt hier heel af en toe iemand. Vaak een nieuwsgierige passant.´

De Bafloër herkent alle vogels aan hun geluid. ´Hoor ik ze, dan wil ik ze ook graag zien. Dat valt in de zomer natuurlijk niet mee. De meest bijzondere vogels die ik hier gezien heb zijn de rode wouw, de gekraagde roodstaart en de grote lijster. Jarenlang hebben hier én een buizerd én een havik gebroed. Dat is bijzonder, want die dulden elkaar normaal gesproken niet.´

Reeën lopen er rond, in totaal een stuk of zes tussen Rasquert en Breede.  Evenveel trof hij vijf jaar geleden dood aan, geveld door een ziekte.

Sinds drie jaar groeit de rode kelkzwam er. Van zoiets kan John nog blijer en enthousiaster worden dan hij al is. ´Een zeldzame paddenstoel die groeit waar wilgentakjes op de grond liggen. Ze kleuren prachtig rood.´