Dit is Jan, de man die vast ook bij jouw voordeur is geweest

Op zijn tablet kan Jan precies zien welke route hij moet volgen met zijn gasdetector.

BAFLO Een man met een tablet in de hand en een detector loopt in de berm langs de provinciale weg in Baflo. Een schatzoeker? Nee, Jan van der Veen (61) speurt naar gaslekkages. Doet-ie al 25 jaar.

´Ik word inderdaad vaak aangesproken, mensen denken dat ik op zoek ben naar bodemvondsten. Soms stop ik wat muntgeld in mijn zak en laat dat dan zien: dit is de opbrengst van vandaag, grap ik dan.´

Ik ben als Fries bevoorrecht dat ik in het mooie Groningen mag lopen

De in Engelum wonende Jan werkt voor de firma Gas Terug, die in opdracht van netbeheerder Enexis de hoofdgasleiding en alle aansluitingen periodiek controleert.

´We doen dit werk van maart tot oktober en ik loop dan zo´n 500 kilometer in totaal. Langs wegen, maar soms moet ik ook dwars door weilanden om de hoofdleiding te kunnen volgen. Omdat ik ook alle aansluitingen controleer, kom ik bij iedereen op het erf. Ik heb net Baflo gehad en ben daar dus bij alle voordeuren geweest. Niet iedereen waardeert dat, een paar keer per jaar word ik weggejaagd.´

Elke week ontdekt hij wel lichte lekkages. ´Soms negen, soms drie. Het verschilt heel erg. Zodra de detector een lek aangeeft, gebruik ik de zeepsoppomp om het te checken. Vervolgens bel ik de ploeg in Kolham. Die komt kijken of en welke maatregelen genomen moeten worden.´

´Je moet van dit werk houden en dat doe ik. Er zijn genoeg mensen die het helemaal niks lijkt. Ik kom op plekken waar je normaal gesproken nooit komt. Ik zeg weleens: ik ben als Fries bevoorrecht dat ik in het mooie Groningen mag lopen.´