Zangeres, logopedist en saxofonist Ingrid loopt als een hinde

Ingrid en moeder Hanna op de brug in Wehe-den Hoorn. Zoek de tien verschillen…

Daar gaat ze. Ingrid van der Meulen uit Eenrum loopt woensdag voor haar werk aan een rondje Abelstok. ´Het hardlopen en de band VrijJazzie maken het mogelijk om zo´n drukke baan te hebben´, zegt de logopediste met een praktijk in Winsum.

Het is een rondje van pakweg 5 kilometer. Het maximum is voor Ingrid (52) 10 kilometer. ´Ik heb het idee dat verder lopen niet gezond is. Ik heb ooit 23 kilometer gelopen en dat leverde alleen maar ongemak op.´

Ze rent inmiddels een jaar of twaalf. Ze probeerde de nieuwe sportschoenen van haar zoon Jasper uit, die er vanwege een groeispurt binnen de kortste keren was uitgegroeid. ´In begin was het vreselijk, ook al liep ik maar 2 kilometer. Gaandeweg ging het steeds beter. De eerste keer dat je het rondje Abelstok rent zonder te pauzeren is geweldig.´

Ingrids moeder Hanna komt toevallig aangefietst, heeft net haar baantjes getrokken in het zwembad in Leens. ´Ingrid loopt als een hinde, het oogt zo soepeltjes´, complimenteert ze haar dochter. Veel tijd heeft Hanna (77) niet, want de winkel (klompenmakerij en schoenmode) in Eenrum wacht. Ze stapt op haar fiets voor de laatste 2 kilometer.

Ingrid vervolgt: ´Ik weet dat de stevige prikkels van het hardlopen mij alerter maken en zorgen voor een goede balans. Ik zoek die prikkels daarom op, niet alleen met hardlopen. Ik fiets altijd naar mijn werk, wat voor weer het ook is.´

Pjotr maakt als vast ritueel warme broodjes, versgeperst sinaasappelsap en een gekookt eitje voor mij klaar

VrijJazzie tijdens het optreden in Dokkum, vrijdag 29 juni, met op de voorgrond Ingrid.

Vol is de Eenrumse van VrijJazzie, de band met haar man Pjotr Rijpstra, haar broer Robert, Hans van Reijswoud en Anita Huininga. Ingrid neemt de zang voor haar rekening en speelt sopraansaxofoon. ´We treden maandelijks gemiddeld twee keer op, maar deze maand hebben we vijf optredens. De laatste van die serie is vrijdag (29 juni) tijdens de koopavond in Dokkum.´

Dan steekt ze nog even de loftrompet over Pjotr, kunstschilder van beroep. ´Het is altijd heel leuk om naar huis te lopen, want daar wacht mijn lieve, leuke man. Ik loop ook altijd op zondag. Als ik dan terugkom, heeft hij als vast ritueel warme broodjes, versgeperst sinaasappelsap en een gekookt eitje voor mij klaargemaakt.´

logopedie-winsum.nl
vrijjazzie.nl
pjotrschilderijen.nl