De Snuisterij in Usquert: een pareltje op het Hogeland

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180622_133532868-1024x768.jpgWie zich wil laten verrassen, moet eens een kijkje nemen bij De Snuisterij in Usquert. Al veertig jaar een begrip voor liefhebbers van vintage, retro & rariteiten. Dankzij de innemende Greetje Verwey, beter bekend als Greetje Antiek.

Haar antiek- en curiosawinkel aan de Boermanjeweg kan op Facebook rekenen op louter positieve reacties. Een greep: ´Een paradijs voor snuffelaars´, ´Je komt ogen tekort´, ´De eigenaresse maakt het plaatje compleet’ en ´Mijn favoriete winkeltje in Noord-Groningen.´

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180623_162022341-1-1024x870.jpg

De voormalige kroeg – de laatste caféhouder, Van der Hoek, sloot in 1973 de deuren – staat bomvol met kleding, sieraden, steengoed, vazen, glaswerk, schilderijen. Ja, met wat eigenlijk niet?

´Iemand zei ooit: als jij alles verkoopt voor 1 euro per stuk ben je miljonair.´

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180622_140306301-1024x768.jpg´Ik ben klein begonnen en langzamerhand heb ik mijn hobby met meer ruimtes uitgebreid. Sinds de kinderen uit huis zijn is verreweg het grootste gedeelte in gebruik als winkel. Dat mensen zeggen dat ik de spullen met liefde heb neergezet, vind ik het grootste compliment. Ondanks de enorme hoeveelheid komt het niet chaotisch over en straalt de inrichting  rust uit.´

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180623_164025899_HDR-1024x768.jpg

Dat komt ook doordat Greetje alles met een fijn gevoel voor kleur rangschikt. Ze ziet onmiddellijk als spulletjes verplaatst zijn en herstelt dat in een handomdraai. Verspreid door de winkel hangen haar kleurrijke acrylschilderijen en in de serre heeft ze sinds kort een expositie van eigen werk.

Drie keer per week ging ik met mijn Dafje naar de vuilstort. Ik zette een dolk in de zakken om te kijken wat erin zat

Drie dagen per week is de winkel geopend: elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Direct na de kerst tot februari hangt het bordje ´Gesloten´ aan de deur. Greetje maakt dan de complete inventaris schoon en geeft de inrichting een nieuwe look. Dat is wel even een klus.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180623_160505226-1024x768.jpg

´Zes weken lang ben ik dan elke dag acht tot tien uur bezig. Afgelopen keer is het er door omstandigheden niet van gekomen. Mijn dochter zei direct dat ik het voortaan maar om het jaar moest doen, want alles is nog schoon.´

De spullen betrekt Greetje tegenwoordig van particulieren. Af en toe kijkt ze nog bij de kringloopwinkel. ´Vroeger struinde ik alle rommelmarkten af en ging ik drie keer per week met mijn Dafje naar de vuilstort in Usquert. Ik zette een dolk in de zakken om te kijken wat erin zat. Er zaten vaak zeer waardevolle kleren in. In die tijd mochten mensen daar ook nog complete inboedels neergooien. Er was altijd wel wat van waarde te vinden.´

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_20180622_133422834-1-1024x768.jpgHet zijn niet alleen vrouwen die haar winkel weten te vinden. ´Mannen die hier komen zijn vaak verzamelaars, bijvoorbeeld van oorlogsspulletjes, asbakken of horloges. Maar de meeste andere mannen blijven in de auto zitten als hun vrouw hier rondneust. Dat is niks natuurlijk, dan lopen de vrouwen hier onrustig rond. Meestal loop ik dan even naar de auto, tik op het raam en zeg: je weet niet wat je mist, kijk maar even binnen. Meestal zijn de heren na afloop blij dat ze naar mij geluisterd hebben.´

Iemand zei ooit: als jij alles verkoopt voor 1 euro per stuk ben je miljonair

´Het zit in de genen, mijn vader en moeder verzamelden ook. Mijn vader was boer en reparateur in antiek. Een oude vriend van mijn vader komt geregeld bij mij langs omdat het hem hier doet herinneren aan de sfeer van mijn ouders in Noordscheschut.´

Ook het artistieke lijkt erfelijk bepaald. Haar opa was dichter Albert Verwey en Kees Verwey, een neef van haar vader, was een beroemde kunstschilder, aquarellist en tekenaar.

Greetje is inmiddels 70 jaar. Aan stoppen wil ze niet denken. ´Ik zou het liefst doorgaan tot ik erbij neerval. Als ik niet ziek word, houd ik het nog wel een tijdje vol.´

www.desnuisterij.nl

De kleurrijke entree van de expositieruimte.