Met z´n allen hop plukken bij Landgoud

De plukkers in de schuur. Rechts Hero, Ale veegt de boel aan.

Een bijzondere activiteit, zaterdag in de schuur van biologische boerderij Landgoud tussen Pieterburen en Kloosterburen. Vrijwilligers plukken hop onder leiding van Hero Havenga de Poel.

De hopplanten groeien sinds twee jaar bij de boerderij van Hero en zijn ouders Ale en Fenna aan de Dijksterweg. Niet zonder reden natuurlijk. Hero is een van acht eigenaren van Brouwerij Groninger. Voor hun bier wordt spelt en hop gebruikt van Landgoud en soms ook vlier. De hop geeft het bier zijn bekende bittere smaak.

Het is een probeerobject, waarmee we vorig seizoen zijn begonnen

Fenna: ´In 2017 hebben ze met hun Spelt Pale Ale een zilveren medaille gewonnen bij de bierwedstrijd in Lyon en dit jaar werd dit herhaald met wederom een zilveren medaille voor de Spelt Weizen.´

Hero deed dit jaar via Facebook een oproep voor vrijwilligers om de hop te plukken. ´Het hopras Cascade is altijd later plukklaar. De rassen Nugget, Willamette en Prima Donna hangen vol met grote hopbellen. Om deze mooie bellen te plukken, zijn vele handen van harte welkom.´ 

De oproep was niet aan dovemansoren gericht, zo blijkt zaterdag (8 september). Er komen vooral bekenden – familie, buren, vrienden – en dat betekent dat het er gezellig en ongedwongen aan toegaat. Hero: ´Het is de bedoeling dat we de drie rassen vandaag plukken. Cascade is ook geschikt voor machinale pluk. Dat laat ik binnenkort doen.´

Ale zorgt voor nieuwe aanvoer.

Ale zorgt voor de aanvoer van nieuwe hop van de liefst vijf meter hoge slingerplanten, die zijn vastgezet met pakjestouw  dat van zichzelf verteert. Hop is een vaste plant, waarvan de wortelstok volgend jaar weer uitloopt. Ale: ´Het is een probeerobject, waarmee we vorig seizoen zijn begonnen. De wind is hier het grootste probleem. Als het te hard waait, worden de bellen bruin. Dat moeten we niet hebben. Maar dit jaar mogen we tevreden zijn met de oogst.´

Bloeiend mosterdveld van Landgoud, juni 2018.

Landgoud is in het najaar voor de tweede keer te zien in het tv-programma BinnensteBuiten. In een eerdere aflevering stond de biologische witte aalbessenwijn Blanka centraal. Deze keer is het de beurt aan biologische mosterd. Landgoud teelt mosterdzaad – bekend van de fraaie gele velden tijdens de bloeitijd. De verwerking vindt plaats bij Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum. Bij beide bedrijven zijn deze zomer opnamen gemaakt. De uitzenddatum is nog niet bekend.